Ковачевић: Српска ће штитити своја права, запад ће морати да промијени однос према БиХ

Срна
Ковачевић: Српска ће штитити своја права, запад ће морати да промијени однос према БиХ

БЕОГРАД - Република Српска неће одустати од тога да штити своја Уставом загарантована права, без обзира на пријетње и санкције и на то како ће бити формиране заједничке институције БиХ, а међународна заједница ће морати да промијени однос према БиХ, рекао је вечерас Радован Ковачевић, савјетник предсједника Републике Српске Милорада Додика.

“То ћемо радити у сваком мандату, без обзира на то како се формира власт, заједничке институције. Нажалост, у БиХ је разумијевања све мање и мање”, навео је Ковачевић.

Он је рекао да је међународна заједница у БиХ од потписивања Дејтонског мировног споразума подржавала само један сценарио у БиХ који је био у потпуности у супротности са уставом ове земље.

“Стално су подржавали хтијење и жеље бошњачког конститутивног народа науштрб интереса и Уставом загарантованих права Срба и Хрвата и Републике Српске”, навео је Ковачевић.

Он је за Радио Београд један рекао да то што је БиХ добила статус кандидата за чланство у ЕУ Република Српска прихвата као нешто позитивно и трудиће се да извуче бенефите, али да нико не треба да рачуна да ће Српска одустати од милиметра својих уставом загарантованих права.

Ковачевић је додао да је БиХ добила кандидатски статус за чланство у ЕУ јер нису могли баш толико да је понизе, након што су Украјини дали тај статус без икаквих услова, док је БиХ више од 20 година у процесу европских интеграција.

Одговарајући на питање о формирању власти на нивоу БиХ и о томе да ли је могуће враћање изворном Дејтону и Уставу БиХ, Ковачевић је рекао да Српска инсистира на поштовању споразума, а један од њих је и Дејтонски мировни споразум са Анексом четири, који је Устав БиХ.

“Ми константно инсистирамо на томе да желимо да живимо у уставној БиХ, да је свака друга БиХ, осим оне предвиђене Уставом БиХ, за нас неприхватљива. И од тога не планирамо да одустанемо, без обзира колико нам пријетили и какве санкције уводили, због тога што поштујемо Устав земље у којој живимо”, поручио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, када дође до промјене у ставу међународне заједнице, када почну да поштују Устав БиХ и да сарађују са БиХ на бази Устава, онда ће бити великих промјена напријед.

“Онда ће БиХ коначно да се ослободи тог терора да су ствари у БиХ незавршене. Не, оне нису незавршене. БиХ има Устав, треба да га поштује. Сви који сматрају да су ствари незавршене, онда ће и за нас да буду незавршене, а то значи да желимо да имамо слободну и независну Републику Српску”, нагласио је Ковачевић.

Он је поручио да је у земљи гдје су два ентитета и три конститутивна народа потребно градити будућност на бази консензуса и компромиса, јер је то једини пут ка бољем за све, док је друга алтернатива за Србе дефинитивно независна, слободна Република Српска.

Ковачевић је подсјетио и да у Уставном суду БиХ три странца и два Бошњака прегласавају српске и хрватске судије и доносе одлуке супротне Уставу БиХ, као што је она да је 9. јануар неуставан, да имовина Републике Српске више не припада Српској, него БиХ, што је неприхватљиво.

Он је напоменуо да Устав БиХ јасно спомиње неколико надлежности које припадају БиХ, а све остале које нису изричито наведене припадају ентитетима, Републици Српској и Федерацији БиХ, а међу њима је и имовина.

“Желе нам да кажу да нисмо настали у миру, него смо производ рата, па нас називају геноцидном републиком и вријеђају на најстравичнији начин, желе да нам одузму сву имовину, да шуме, пољопривредно добро више не припада Српској, ријеке хидроелектране и сви остали ресурси”, рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да Република Српска данас слави у миру као слободна унутар дејтонске БиХ, сарађује са свима у региону, има изузетне братске односе са Србијом, добре са Црном Гором, солидне са Хрватском, добре са ЕУ, Мађарском, али и са Русијом и Кином и бројним другим земљама у свијету.

“Кажу нам да не можемо да прослављамо 9. јануар јер је православни вјерски празик, а кажу да можемо да прослављамо 21. новембар, који је исто тако православни вјерски празник”, навео је Ковачевић.

Он је подсјетио да је Република Српска настала вољом српског народа и да је проглашена у миру, прије избијања сукоба у БиХ, да је одбрањена у рату, и да желе да јој оспоре ту историјску чињеницу да је настала у миру, да су Српска и њени грађани нападнути и да су се одбранили уз огромне жртве.

Ковачевић је указао да се не само Србима у Републици Српској и БиХ оспорава све, већ се и Србији и Србима гдје год да живе увијек оспорава све, па и најосновније ствари и права, која се никоме другом не оспоравају.

Према његовим ријечима, и Србији се оспоравају бројна права - да не може да врати 1.000 војника и полицајаца на Косово и Метохију у складу са Резолуцијом 1244, јер ниједан споразум и право не важе када је ријеч о Србима.

Ковачевић је истакао да је у овим данима, када се празнује православни Божић, а Српска обиљежава 9. јануар - Дан Републике, битно послати поруке солидарности браћи Србима на Косову и Метохији.

“Видимо да су поново изложени најстравичнијим могућим нападима, да ништа није свето, да нападају и нашу дјецу. То никада нећемо заборавити и опростити, али морамо као народ да нађемо одговоре на све те изазове и да осигурамо да нам се такве ствари више не дешавају”, рекао је Ковачевић.

Он је и свим грађанима Србије честитао Дан Републике Српске јер је она и њихова, наводећи да треба да долазе у Српску, да је упознају, да обавезно дођу у Доњу Градину гдје ће Србија и Српска заједно да граде меморијални центар сјећања на жртве геноцида у Другом свјетском рату.

Ковачевић је рекао да у Републици Српској живе људи који Србију воле највише на свијету.

“У наредном периоду треба да сви заједно урадимо што је могуће више како бисмо приближили наш један народ у двије републике, које живе једна до друге и које ће бити све ближе у будућности. Заједно ћемо да се боримо да грађани и Србије и Српске живе све боље у слободној Србији и слободној Српској”, поручио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана