Ковачевић: Српска ће бити подршка Србији у свакој ситуацији

Срна
Ковачевић: Српска ће бити подршка Србији у свакој ситуацији

БАЊАЛУКА- Савјетник предсједника Републике Српске Радован Ковачевић рекао је да ће Српска увијек бити подршка Србији у свакој ситуацији, па тако и по питању Косова и Метохије, те истакао да Бањалука и Београд воде аутономну политику и доносе одлуке у интересу својих грађана.

- Срби можда имају само један Њујорк, али имају минимално два Вашингтона, а један од њих је и Бањалука у којој се доносе значајне одлуке. И наше одлуке ће увијек бити на страни Србије. Бањалука и Београд аутрономно доносе своје одлуке у интересу својих грађана и тако ће бити. Сви треба да запамте да ће увијек бити на истој страни и све ближе и ближе - рекао је Ковачевић за ТВ Танјуг.

Ковачевић је истакао да се Бањалука и Београд ни на који начин не удаваљају, нити је допуштено да се о томе размишља, те нагласио да ће Српска и Србија у будућности бити све ближи и да то сви треба да знају.

Говорећи о Косову и Метохији, Ковачевић је подсјетио на ријечи предсједника Републике Српске Милорада Додика да је предсједник Србије Александар Вучић успио да косовско питање, које се сматрало завршеним, врати на дневни ред и да би било добро да сви Срби једиствено прихвате или одбију неко рјешење за Косово.

- Република Српска ће увијек бити уз Србију и вјерујемо да ће Србија умјети да пронађе најбоље рјешење. Подржавамо у потпуности инсистирање да прво мора да се испуни раније обећано и потписано, а то је формирање Заједнице српских општина  - истакао је Ковачевић.

Он је рекао да су апсолутна неприхватљива било каква условљавања за нешто што је раније прихваћено и да су нонсенс приче о некаквој "заједници албанских општина" у Србији и да су, како каже, луђачки захтјеви да се неко усуђује да то и помиње.

Када је ријеч о њемачко-француском плану за Космет, Ковачевић каже да сваки амбасадор било да долази из Берлина, Вашингтона или Москве, има право да се одређује по сваком питању као представник своје државе, али да је још легитимније да свака држава има право да доноси своје одлуке.

- За нас је битно да су наши пријатељи и на једној и на другој страни. Ми из Српске говоримо да Москва јесте наш пријатељ, али и да је и Брисел наш пријатељ и неки други - рекао је Ковачевић, додајући, да нажалост, у Бриселу често недостаје разумијевања за ситуацију и у БиХ и на Косову.

Ковачевић је истакао да Република Српска не дозвољава да БиХ уведе санкције Русији и да Српска, као и Србија воде аутономну политику да нису ничије слуге, послушници, нити извршиоци нечијих налога.

- За нас је кључно да водимо своју аутономну политку у интересу наших грађана и од тога нећемо одустати. Српска ће бити увијек подршка Србији у свакој ситуацији, као што је Србија подршка Српској и вјерујемо да ће тако и остати - рекао је Ковачевић.

Он је навео да Република Српска мора да буде захвална Москви за подршку у многим ситуацијама, као што је одбијање британске резолуције о наводном геноциду у Сребреници у Савјету безбједности или подршка извјештајима Владе Републике Српске током сједница о БиХ.

- Сматрамо да БиХ, као мала постконфликтна земља, која потпуно пријатељски и братски гледа на руски и украјински народ не треба да се придружује санкцијама. То је приципијелни став. Не тјерајте нас да у сукобу наших бирамо страну - рекао је Ковачевић.

Он је напоменуо да је постојао покушај одређених представника БиХ да самоиницијативно придруже БиХ неким санкцијама Русији, али да без одлуке Предсједништва и Савјета министара, гдје Срби имају право вета, такве ствари није могуће увести и оне нису званичне ни примјењиве.

Ковачевић је рекао да је Русија све вријеме од потписивања Дејтонског споразума увијек била изузетно коректна према том споразуму, залагала се искључиво за равноправност сва три народа и два ентитета у БиХ и никада није подржавала рушење и кршење Дејтона и било чијих права.

Одговарајући на питање да ли би Гранична полиција БиХ могла да спријечи улазак у БиХ шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову ако би авионом слетио у Бањалуку, Ковачевић је рекао да не постоји ниједна одлука институција БиХ која Лаврову или министру иностраних послова неке друге државе забрањује улазак у БиХ, нити постоји таква информација.

- Лавров би могао да слети у Бањалуку на исти начин на који би могао и у Београд - истакао је Ковачевић.

Када је ријеч о забрани уласка у БиХ неким држављанима Србије, Ковачевић је рекао да се у року од седам дана очекује смјена на челу Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ у којој на мјесто замјеника директора долази провјерен и озбиљан кадар из Српске који неће дозвољавати да се такве ствари икад више догађају.

Он је додао да су такве забране доношене захваљујући и замјенику директора ОБА, односно шефу операција који је долазио из опозиционих странака у Српској и да су, без икакве расправе и аргументације и доказа, неке људе који им се нису свиђали стављали на листу којима је забрањиван улазак у БиХ.

Ковачевић подсјећа да је ријеч о интелектуалцима, универзитетским професорима, новинариима, публицистима, који никада нису учинили никоме лоше, само су износили своје мишљење.

Говорећи о захтјеву Кристијана Шмита да се предсједник Републике Српске и Српска финансијски казне, Ковачевић је рекао да он нема никакав легитимитет, јер није изабран у складу са прописима.

Он је навео да Додик и руководство Српске инсистирају на томе да се поштује међународни споразум као што је Дејтон и да се заштите права Српске.

- Од тога нећемо одустати, настављамо да се боримо за своја права, да нам врате права која су нам украли и остајемо заједно са Србијом - рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана