Ковачевић: Славен се изјаснио као Босанац и Херцеговац, а био је Србин и Хрват

Агенције
Ковачевић: Славен се изјаснио као Босанац и Херцеговац, а био је Србин и Хрват

САРАЈЕВО - Делегат СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић (СНСД) коментарисао је пресуду Европског суда за људска права у Стразбуру у случају Славен Ковачевић против БиХ истичући да то нарушава мир у земљи.

Истакао је да када се доносе овакве пресуде, заборавља се да је Дејтонски мировни споразум загарантовао грађанска права за сваког појединца, али и да је заштитио колективна права.

-То се односи на заштиту три конститутивна народа и заштиту равноправности два ентитета у БиХ. Исто тако се заборавља да је до такве уставне структуре дошло да би се обезбиједио мир у БиХ и да свако ко нарушава уставне структуре, а овдје говоримо о равноправности два ентитета, може довести до угрожавања мира - казао је Радован Ковачевић.

Истакао је да он и његова странка не мисле да је ово добар приступ, поручивши да је Република Српска увијек за мир и стабилност.

-Ми смо за напредак према ЕУ и то је нешто што је добро за БиХ, а не овај начин угрожавања мира и стабилности. Желим да се јасно зна да се Славен Ковачевић изјаснио као Босанац и Херцеговац, па је на другом мјесту рекао да он као Србин „нешто не може“, а знамо исто тако да је раније био одборник у Скупштини Кантона Сарајево и да се ту изјаснио као Хрват - поручио је Ковачевић.

Нагласио је да је то за њега и његову партију један свеопшти циркус и да не разумију најбоље шта је позадина ове приче.

-Ако је рјешење да се БиХ зове „Комшић и Комшић“, или како већ другачије, то је засигурно оно нешто гдје они неће наћи партнера у Српској. Ми сматрамо да је једини концепт на коме БиХ може да постоји Дејтонска БиХ са два ентитета и три конститутивна народа - закључио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана