Ковачевић: Сарајево Додика и Лукића већ осудило, процес само политичка фарса

Срна
Ковачевић: Сарајево Додика и Лукића већ осудило, процес само политичка фарса

САРАЈЕВО - Док говоре да не треба коментарисати непотврђену оптужницу, бивши високи функционери СДА већ жале што ће предсједник Републике Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора Службеног гласника Милош Лукић добити мање казне затвора него што би они жељели, а у најмању руку је занимљиво да не кажу да би могли добити, него већ констатују да ће добити, истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

"У овој ситуацији се морамо присјетити бившег отправника послова у Амбасади САД Николаса Хила, који је при одласку из БиХ, у својој опроштајној колумни у којој је на првом мјесту за скоро све проблеме оптужио Додика и Човића, на крају констатовао и да је један од највећих проблема чињеница да су Суд и Тужилаштво БиХ под апсолутном контролом СДА. У том контексту треба разумјети и ову неопрезно искрену изјаву Алме Чоло", објавио је Ковачевић на друштвеној мрежи "Икс".

Ковачевић је навео да је потпуно јасно да је оптужница против Додика и Лукића искључиво политичке природе, да је у питању нескривени и најригиднији облик политичког прогона који за циљ има слабљење позиције и припрему за коначни обрачун са Републиком Српском.

"Зато је битно да данас, сви као један, дигнемо глас и јасно поручимо: Српску и слободу не дамо!", поручио је Ковачевић.

Иако Суд БиХ још није ни потврдио оптужницу против Додика и Лукића, правница и некадашња дугогодишња чланица СДА Алма Чово изјавила је да ће они "добити значајну мању казну него да буду осуђени због напада на уставни поредак".

"За кривично дјело напад на уставни поредак прописана је казна затвора најмање пет година, а за неизвршавање одлука високог представника казна затвора од шест мјесеци до пет година", рекла је она.

Тужилаштво БиХ подигло је у петак, 11. августа, оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због неизвршавање одлука Кристијана Шмита. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана