Ковачевић: Санкције показују само намјеру Америке да сломи одлучност Српске да одбрани Дејтонски споразум

Срна
Ковачевић: Санкције показују само намјеру Америке да сломи одлучност Српске да одбрани Дејтонски споразум

САРАЈЕВО - Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић истакао је да су америчке санкције већ одавно постале потпуно срамне и комичне, и не показују апослутно ништа осим намјере САД да сломе вољу и одлучност Републике Српске за одбрану Дејтонског споразума, Устава БиХ и уставног поретка у БиХ и Републици Српској.

"Међутим, потпуно сам увјерен да и они већ одавно знају да од тог посла нема ништа. Република Српска потпуно одлучно штитити своја Уставом загарнтована права, штити уставни поредак у БиХ и штити Дејтонски споразум који гарантује, између осталог, и позицију Републике Српске и од тога сасвим сигурно нећемо одустати без обзира на пријетње, без обзира на казне, без обзира на санкције, без обзира на лажне судске процесе. И то је нешто што свима треба да буде потпуно јасно", изјавио је Ковачевић за Срну.

Он је оцијенио да је веома лицемјерно када било ко без икаквог доказа и без икаквог аргумента оптужује Републику Српску и њене функционере за подривање уставног поретка или рушење Дејтонског споразума иако је управо Република Српска та која инсистира на очувању и поштовању изворног и аутентичног Дејтонског споразума и Устава БиХ, односно уставног поретка у БиХ.

Ковачевић је нагласио да је 9. јануар дан када је настала Репблика Српска и сви они који покушавају кажњавати Републику Српску због тога што поштује дан када је настала су отворено против постојања Републике Српске и то не треба да крију било каквим флоскулама и било каквим формулацијама.

"Уколико поштујете Републику Српску, уколико поштујете право српског народа да живи и да постоји у БиХ, онда морате да поштујете и 9. јануар без обтира на срамне одлуке судова које су донесене тако што су прегласавани конститутивни народи у БиХ. То мора свима да буде потпуно јасно", рекао је Ковачевић

Он је пружио подршку људима који су сада стављени на америчку "црну листу" саамо због тога што, како каже, воле, што поштују и што су спремни да бране Републику Српску и интересе њених грађана.

Канцеларија за контролу стране имовине америчког Министарства финансија саопштила је да је увела санције генералном секретару и савјетнику предсједника Републике Српске Јелени Пајић Баштинац и Браниславу Окуки, те предсједавајућој Вијећа народа Српске Сребренки Голић, јер су организовањем и обиљежавањем Дана Републике Српске, 9. јануара ове године "подривали мир и стабилност у БиХ". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана