Ковачевић: Подизање оптужнице против Додика и Лукића био би директан политички прогон

Срна
Ковачевић: Подизање оптужнице против Додика и Лукића био би директан политички прогон

САРАЈЕВО- У БиХ не постоји високи представник и немогуће је одговарати због неизвршења одлука човјека који не постоји, истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да је посљедњи високи представник у БиХ био Валентин Инцко, који је поднио оставку, а послије њега нико није именован за високог представника.

-Анекс 10 Дејтонског споразума је јасно дефинисао процедуру како се именује високи представник и у том смислу је потпуно јасно да тренутно у БиХ не постоји високи представник. Анекс 10 је јасно дефинисао и надлежности високог представника, у случају када је неко именован на ту позицију, а међу њима дефинитивно није било какво наметање или мијењање закона - објавио је Ковачевић на друштвеној мрежи "Икс".

Он је нагласио да евентуално подизање оптужнице против Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића за неизвршење одлуке високог представника који не постоји, био би директан политички прогон и удар на Дејтонски споразум, Устав БиХ и Републике Српске, као и на сам демократски поредак у БиХ.

-Таква врста политичког прогона и удара на Дејтонски споразум би сасвим сигурно изазвала јасан и одлучан политички одговор Републике Српске - поручио је Ковачевић, који је и делегат Клуба српског народа у Дому народа парламента БиХ.

Лукић је по ступању на дужност в.д. директора Службеног гласника објавио Указ предсједника Републике Српске Милорада Додика о проглашењу Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске.

Тужилаштво БиХ формирало је предмет у вези са усвајањем закона, а којим је обухваћено и потписивање одлуке и објављивање у Службеном гласнику Републике Српске указа предсједника Српске

Кристијан Шмит рекао је 1. јула да је "одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана