Ковачевић: ПИК не постоји у дејтонском споразуму

СРНА
Ковачевић: ПИК не постоји у дејтонском споразуму

БАЊАЛУКА - Делегат Клуба Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да Савјет за спровођење мира /ПИК/ у БиХ не постоји у Дејтонском мировном споразуму и да нико није обавезан да поштује и уважава ставове ПИК-а, јер они никога не обавезују.

"Видим да су из ПИК-а коментарисали да ли је Република Српска потписник или није потписник Дејтона. Међутим, ми као потписник Дејтона и анекса Дејтонског споразума много пута смо пажљиво читали тај споразум и нигдје, ни у једном анексу или било гдје, нисмо наишли на постојање ПИК-а", рекао је Ковачевић.

Када је у питању Дејтонски споразум, каже Ковачевић, ПИК не постоји.

"Нико ни на који начин није обавезан да поштује, уважава, па чак ни коментарише било какве ставове ПИК-а јер они апсолутно никога не обавезују. То што се ми на било који начин осврћемо на закључке ПИК-а, јесте искључиво наша добра воља", рекао је Ковачевић за РТРС.

Он је нагласио да је Република Српска опуномоћила Савезну Републику Југославију /СРЈ/ да, на основу женевских и њујоршких принципа у чијој је изради активно учествовала, у име Српске потпише Дејтонски споразум.

"Док СРЈ није имала ту врсту пуномоћи Републике Српске, није била ни релевантан саговорник у Дејтону, нити у Паризу", навео је Ковачевић.

Он је додао да је Република Српска потписала све анексе Дејтонског споразума, укључујући и Анекс 4 - Устав БиХ и Анекс 10 који дефинише именовање, надлежности и права високог представника.

"У том смислу, пошто видимо да нас и овај пут позивају да, како они кажу, одустанемо од штетне политике непризнавања високог преставника, морамо да кажемо да ми, као неко ко поштује Дејтонски мировни споразум иако нас они упорно оптужују да га кршимо, итекако поштујемо и ту чињеницу да у БиХ тренутно, у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума, у високи преставник не постоји"“, истакао је Ковачевић.

Он је навео да у Анексу 10 јасно пише да се високи представник бира на начин да стране потписнице овог анекса, а то су Република Српска, Србија, ФБиХ, Хрватска и заједничке институције БиХ, треба да постигну споразум, који није постигнут, а да послије тога треба да услиједи релевантна релзолуција Савјета безбједности УН, а то ништа није испоштовано.

"У складу са тим, поштујући Дејтонски споразум и његов Анекс 10, тренутно у БиХ не постоји високи представник и то мора да буде потпуно јасно. Ми не можемо одустати од било какве `лоше или негативне политике` из разлога што ми не можемо одустати од Дејтонског споразума. Ми на томе инсистирамо и нећемо престати инсистирати", рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је Република Српска у БиХ у Дејтону унијела и суверенитет и интегритет и да данас има унутрашњи суверенитет и интегритет унутар дејтонске БиХ.

"То никаква саопштења и закључци било кога не могу да промијене. То могу да промијене једино стране, дакле Република Српска и ФБиХ. Република Српска ових дана има одређене приједлоге за ФБиХ, као нашег партнера, као страну потписника свих анекса Дејнтонског споразума, и то је нешто о чему ћемо ми и у наредном периоду разговарати", рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да апсолутно не постоји никаква негативна улога Републике Српске и рушилачки поход према Дејтонском споразуму.

"Напротив, из Републике Српске постоји само јасна намјера да се очува Дејтонски мировни споразум, али да се он очува на начин на који је написан, а не како неко жели произвољно да га тумачи. То су ствари које морају да свима да буду потпуно јасне", рекао је Ковачевић.

Он је додао да се Република Српска поново позива на разговоре о имовини, те да се поново користи термин "државна имовина".

"Желе да кажу да државна имовина припада БиХ. Међутим, нема потребе за било каквим разговорима о имовини јер је питање имовине ријешено Дејтонским споразумом", рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је Дејтонски споразум јасно одредио надлежности свих нивоа у БиХ, а у члану три је јасно навео да су то надлежности БиХ спољна политика, спољнотрговинска политика, царинска политика, монетарна политика, дефинисања питања азила, странаца, међународне комуникације, међуентитетске комуникације.

Ковачевић је рекао да је у следећем члану јасно пише да све оно што није изричито наведено као надлежност БиХ, а имовина није, јесу надлежности ентитета.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана