Ковачевић: Опозицији циљ уклонити Додика, што су странци и потврдили

Срна
Ковачевић: Опозицији циљ уклонити Додика, што су странци и потврдили

БАЊАЛУКА - Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да предсједник Републике Српске Милорад Додик, када је у питању опозиција, договара апсолутно све, па тако не постоји ниједан свјетски догађај који Додик није договорио са неким.

"Додик договара са предсједником СДА Бакиром Изетбеговићем, са Американцима, са Русима, Кристијаном Шмитом. Међутим, видимо да сви ти са којима Додик нешто, наводно, договара, а који нам мало кажу да комуницирају са опозицијом и да опозиција од њих има захтјеве који се тичу само тога да се уклони Додик, онда нам постане јасно да од те приче нема ништа", рекао је Ковачевић за РТРС.


Он је навео да је чуо да специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар назове телефоном чланове опозиције и каже када да напусте сједницу Народне скупштине Републике Српске.

"То се деси већином у оним тренуцима када се у Народној скупштини Српске доносе најзначајније одлуке. Онда видимо да они и напусте парламент. Видјели смо и од несрећног Кристијана Шмита да од њега људи из опозиције траже да користи бонска овлашћења и да уклони Додика. За нас Шмит није високи представник, за нас не постоје бонска овлашћења. Предсједника Српске могу да бирају и уклањају искључиво грађани и народ у Српској на изборима, нико други", рекао је Ковачевић.

Он сматра да су све то игре опозиције самих са собом, да покушавају, на било који начин, да нађу тему и остану на површини.

"Међутим, најбитније им је рећи, а на шта им је већ указано од тих странаца, да се не мијешају. Немојте сами себе да брукате, пустите да ми завршимо са Додиком, па ви покушајте било шта", рекао је Ковачевић.

Међутим, сматра он, они ни за то нису способни.

"Нико неће ништа завршити ни са Додиком, ни са владајућом коалицијом, па ни Републиком Српском. Искључиво ће народ и грађани Републике Српске бирати власт у Српској, а очигледно је да људи из опозиције већ дуго нису њихов избор и да то евидентно неће никада ни бити", рекао је Ковачевић, коментаришући изјаву потпредсједника ПДП-а Игора Црнатка, који је на конференцији за новинаре рекао да је "врх Републике Српске знао за долазак Кристијана Шмита".

Он је истакао да у институцијама Републике Српске нема мјеста за Шмита, те да је његов лични избор да ли ће и даље покушавати да договори састанке по кафанама и буџацима, то јесте колико је високи тачно спреман ниско да иде.

Ковачевић сматра да понашање Шмита, који је јуче, кријући се и без најаве, возила и пратње дошао у Републику Српску, није понашање високог представника, него бјегунца од закона и оних који се крију од полиције.

"А јадан Шмит упорно покушава побјећи од онога што пише у Дејтонском споразуму и у Анексу 10. Али узалуд, без релевантне резолуције Савјета безбједности УН не може бити високи представник", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је напоменуо и да се може примијетити да је Шмит фотографију из Бањалуке објавио тек онда када је напустио Републику Српску.

"Тиме је само још једном потврдио оно што сви знају – граница постоји", рекао је Ковачевић.

Према сазнањима Срне, Шмит је током јучерашњег боравка у Републици Српској неколико пута мијењао возила. У Српској је боравио без возила пратње, чиме је потврдио да није никакав дипломата нити званичник, већ обични њемачки туриста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана