Ковачевић: Очекујемо да Апелационо вијеће Суда БиХ поништи одлуку ЦИК-а

Срна
Ковачевић: Очекујемо да Апелационо вијеће Суда БиХ поништи одлуку ЦИК-а

БАНЈАЛУКА - СНСД очекује да ће Апелационо вијеће Суда БиХ потврдити жалбу ове странке и поништити одлуку Централне изборне комисије (ЦИК) да неважећи листић о избору делегата за Дом народа парламента БиХ прогласи важећим, јер је за њихов избор једина надлежна Народна скупштина Републике Српске, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

”Још вјерујемо да ће бити уважена наша жалба и да неће бити никаквог жријебања, односно да ће састав клуба Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ бити онакав какав је изабрала Народна скупштина Републике Српске, а то значи да ће четири делегата доћи из СНСД-а, а да ће један делегат бити из опозиције Републике Српске”, рекао је Ковачевић.

Он је истакао да је оно што ради ЦИК апсолутна срамота, јер су један гласачки листић, за који је потпуно евидентно да је неважећи, прогласили важећим.

“Ми смо увјерени у то да ће Апелационо вијеће Суда БиХ донијети одлуку у складу са правом и на основу тога наложити ЦИК-у да уради онај посао који је требало да уради, а то је да прогласи изборе онако како је Народна скупштина Републике Српске спровела у складу са Уставом и да још једном потврди да је СНСД освојио четири делегата у клубу Срба у Дому народа”, рекао је Ковачевић за РТРС.

Ковачевић је нагласио да је СНСД задовољан процесом формирања власти на нивоу БиХ.

“Имамо дозу оптимизма. Имамо добре разговоре са ХДЗ-ом БиХ и са 'осморком'.

Не гајимо претјеране илузије. Наш основни приоритет, од чега нећемо одступити ни на преговорима, ни сутра када се формира нова власт на нивоу БиХ, јесте заштита интереса Републике Српске и свих њених грађана”, појаснио је Ковачевић.

Он је указао да разговоре воде на бази Устава и да је потребно да сви заједно уложе додатне напоре у смислу јачања економије, већег искориштавања енергетских потенцијала у БиХ, да једни другима не сметају, посебно у области економије.

Ковачевић вјерује да више неће бити опструкција пројеката у Републици Српској које су долазиле из Федерације БиХ и да ће се убрзано наставити са економским развојем.

“Охрабрује да постоји могућност да први пут не добијамо жклипове у точковеж и да ниво БиХ коначно постане оно што би требало да буде, а то је да буде сервис Републици Српској, Федерацији БиХ и кантонима”, рекао је Ковачевић.

Он је навео да ће мандатар Радован Вишковић врло брзо да саопшти комплетан састав новог сазива владе Републике Српске.

“Чекали смо да ЦИК потврди делегате у Вијећу народа Републике Српске. Видимо да је било проблематично све што је било везано за ЦИК и да су они ти који су пролонгирали тај процес формирања власти у Републици Српској. Сада су потврђени делегати у Вијећу народа и они ће да закажу конститутивну сједницу у току ове седмице”, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да је, када буде одржана конститутивна сједница Вијећа народа, аутоматски могуће да мандатар затражи од Народне скупштине одржавање посебне сједнице на којој ће да представи састав нове владе Републике Српске, али и свој експозе за наредни мандат.

“Ми уважавамо грађане који су гласали за опозицију и водимо рачуна о њиховим интересима, али морамо да будемо свјесни да комплетна опозиција има 25 посланика. Дакле, недостаје неких 20 да би могли да уђу уопште у причу формирања било какве власти”, рекао је Ковачевић.

Он је истакао да, с друге стране, сам СНСД без коалиционих партнера има 30 мандата, а са коалиционим партнерима у овом тренутку имају више од 53 посланика, што је већина и коалициони капацитет.

“Ваљда је потпуно јасно да је СНСД са коалиционим партнерима добио подршку и легитимитет од грађана да представља грађане Републике Српске, да се бори за њихове интересе и на нивоу БиХ, али и на сваком другом мјесту широм свијета”, рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је Република Српска стабилан политички, безбједносни, економски, енергетски простор и најавио да ће то нешто на чему ће инсистирати у наредном периоду и трудити се да тако и остане.

“Морамо снажно да наставимо у том правцу, да идемо са новим значајним економским и инфраструктурним пројектима, али и да наставимо да подижемо плате и пензије, да наставимо да имамо адекватне одговоре на ову огромну инфлацију која мори грађане Републике Српске, Европе и цијелог свијета. До сада смо успијевали да нађемо одговоре, а тако ће бити и у наредном периоду”, рекао је Ковачевић.

Он је навео да је јако битно одржати стабилност у Републици Српској и у свјетлу догађаја на Косову и Метохији, поготово јер дио међународне заједнице увијек, није битно на којем простору, има разумијевања за оне који желе да нарушавају права Срба.

“Само стабилни Српска и Србија могу да осигурају стабилност за наш народ, гђе год он живио, па и на Косову и Метохији као саставном дијелу Србије”, закључио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана