Ковачевић: Никакве санкције неће нас спријечити да штитимо Српску

Срна
Ковачевић: Никакве санкције неће нас спријечити да штитимо Српску

БАНЈАЛУКА - Никакве санкције и пријетње неће спријечити званичнике Републике Српске да раде свој посао, а то је да штите уставну позицију Српске, њену аутономију стечену Дејтонским мировним споразумом и да се боре да она сваким даном буде јача, да је има више и тако осујете оне којима је једини циљ да Српска нестане, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Ковачевић је рекао да је у најмању руку срамно и скандалозно санкционисање званичника Републике Српске који су радили свој посао у складу са Уставом Републике Српске, Уставом БиХ и Дејтонским мировним споразумом.

“И даље позивамо и САД и све свједоке Дејтонског споразума да га барем једном прочитају и схвате да је једини партнер за истинску заштиту овог споразума Република Српска. Колико год они наставили да санкционишу и пријете, ми ћемо наставити да штитимо оно што је наша највећа светиња, а то је Република Српска”, истакао је Ковачевић.

Он је навео да посебно вријеђа лицемјерје наведено у објашњењу да то раде како би заштитили демократске процесе и Дејтонски мировни споразум.

“Међутим, управо оно што су радиле институције и поменути званичници Републике Српске била је одбрана демократије и Дејтонског мировног споразума”, рекао је Ковачевић.

Он је упитао како се може називати нападом на демократију када демократска институција каква је Народна скупштина Републике Српске и демократски изабрани народни посланици кажу да неће дозволити да им се намећу одлуке и да се у Републици Српској поштују одлуке једног странца који се уопште не спомиње у Уставу БиХ.

Ковачевић пита и како је напад на демократију ако парламент Српске каже да неће убудуће поштовати одлуке Уставног суда БиХ који је на нелегалан, неуставан и антидејтонски начин донио одлуку да Срби и представници Српске нису више ни на који начин потребни да би се доносиле одлуке у овом суду.

“Нама то све то говори да су то све кораци ка томе да се каже да Срби и Република Српска више не постоје и да за њих нема мјеста у БиХ”, рекао је Ковачевић за РТРС и дао пуну подршку санкционисаним званичницима Српске који се највише и боре за Републику Српску.

Канцеларија за контролу имовине странаца /ОФАЦ/ Министарства финансија САД увела је данас санкције за четири званичника из Републике Српске због, како су навели, неуставних и антидејстонских акција.

Санкције су уведене српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, предсједнику Народне скупштине Републике Српске Ненаду Стевандићу, предсједнику Владе Српске Радовану Вишковићу и министру правде Милошу Букејловићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана