Ковачевић. Неприхватљиви покушаји Марфија да оправда евентуалну “одлуку“ Шмита о изборном закону

СРНА
Ковачевић. Неприхватљиви покушаји Марфија да оправда евентуалну “одлуку“ Шмита о изборном закону

БАЊАЛУКА - Потпуно је евидентно да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи данас доводи у питање легалност избора и тачност и прецизност изборних резултата, само како би оправдао евентуалну "одлуку" Кристијана Шмита о "наметању" одређених измјена Изборног закона БиХ, што је потпуно неприхватљиво, рекао је српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

"Ми имамо као чињеницу да је Централна изборна комисија /ЦИК/ уз сагласност америчке Амбасаде изабрана у овом саставу, кршећи Изборни закон БиХ, кршећи све могуће процедуре, кршећи чињеницу да је већ био у току конкурс на који су се људи пријављивали, одлазили на разговоре, трудили се да испуне услове тог конкурса.

И онда је неко то у потпуности изигнорисао, све ставио у страну и у ЦИК, уз сагласност америчке амбасаде и противно закону БиХ, изабрао људе који нису испуњавали услове уопште да се кандидују и да се пријаве на конкурс да буду чланови ЦИК-а", навео је Ковачевић за РТРС. Он је навео да су представници Републике Српске покушали законски оспорити такав ЦИК, али да то није дозволила америчка Амбасада

. "Онда је таква скандалозна, срамна, противзаконита Централна изборна комисија расписала изборе, одређивала услове, спроводила изборе, контролу, бројање, па онда узела и резултате из Републике Српске и однијела да броји у Федерацији, и учинила све што су могли да оспоре побједу Милорада Додика али у томе нису успјели јер нису могли да промијене једно, а то је воља народа и грађана Републике Српске", навео је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да било какву причу о неправилности избора, када о томе говоре из америчке Амбасаде, доживљава на исти начин као када о томе говоре ПДП, СДС или Небојша Вукановић - људи који немају никакав кредибилитет када је тако нешто у питању.

"И примједбе америчке Амбасаде доживљавамо чисто као примједбе актера на изборима који није успио да његови миљеници и они за које су они радили на изборима побиједе. Нису могли да промијене изборну вољу народа и грађана Републике Српске", навео је Ковачевић.

Он је навео да због тога што не могу да промијене изборну вољу народа и грађана Републике Српске, америчка Амбасада сада жели да промијени изборни закон да буде такав како би побиједили само они за које они кажу да могу да побиједе.ж

"У Републици Српској не може да прође. У Републици Српској може да прође оно што јесте у складу са Уставом и оно што јесте у складу са законом. Уколико они буду инсистирали на томе да илегалац, самозванац и човјек без било каквог мандата њемачки држављанин Кристијан Шмит било шта наметне, онда треба да рачунају на то да ће Република Српска у складу са Уставом, Изборним законом БиХ, Уставом Републике Српске, законима у Републици Српској и БиХ, усвоји свој изборни закон и да преузме мандат за онај ниво избора који по Уставу БиХ припада Републици Српској", рекао је Ковачевић.

Он је рекао да Српској припада Народна скупштина Републике Српке, предсједник Републике Српске, избори за локалне заједнице и за делегате у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, те да је то све у складу са Уставом БиХ. Ковачевић је навео да је видљиво и да Марфи поново говори о неуставности Дана Републике Српске, говорећи о томе како је у питању 9. јануар који је, између осталог, и православни празник те да се друга два народа не могу пронаћи у том православном празнику.

"Нема никакве везе што је тај дан, случајно, православни празник. Како каже предсједник Додик – није 9. јануар одабран зато што је Свети Стефан, него је одабран због тога што су тада покушавали да прегласају Србе у БиХ и није се гледало да ли је неки празник или није", истакао је Ковачевић. Он је навео да се могло чути од Марфија и Бакира Изетбеговића да је за њих 21. новембар прихватљив датум.

"Али 21. новембра није Свети Стефан али јесте Свети арханђел Михаило, и како је могуће да је баш и Марфију, и Изетбеговићу, и свима у Сарајеву и у америчкој и британској амбасади прихватљив арханђел Михаило, а неприхватљив архиђакон Стефан", рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је потпуно јасно да се континуирано ради на томе да се сруше темељи Републике Српске. "Један од кључних темеља Републике Српске јесте 9. јануар, када је Република Српска настала у миру а онда нападнута, успјела да се одбрани у рату и да коначно у Дејтону 21. новембра добије своју међународну верифијацију и признање. То неђете никада срушити", поручио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана