Ковачевић: Нећемо дозволити понављање избора за предсједника Српске

Срна
Ковачевић: Нећемо дозволити понављање избора за предсједника Српске

БАЊАЛУКА - Савез независних социјалдемократа (СНСД) неће дозволити понављање избора за предсједника Републике Српске јер су грађани Српске 2. октобра изабрали Милорада Додика, поручио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Ковачевић је рекао да постоји бојазан да ће Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ прогласити прелиминарне резултате за Федерацију БиХ (ФБиХ), али не и за Републику Српску.

"Имамо информације и постоји бојазан да се у ЦИК-у спремају за још једну подвалу да ће прогласити прелиминарне резултате само за ФБиХ, а за Републику Српску неће још, већ ће чекати седам дана у којима ће наставити са манипулацијама, подвалама и оставити простор за дестабилизацију Српске и даље слуђивање јавности", рекао је Ковачевић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да су на 338 бирачких мјеста резултати за Додика и Тривићеву идентични, те да је на 90 одсто пребројаних бирачких мјеста одступање и за Додика и за Тривићеву плус минус четири.

Ковачевић је рекао да је СНСД на основу до сада пребројаних бирачких мјеста установио одређене врсте превара које бројачи сада у Главном центру за бројање у Сарајеву покушавају да направе.

"У тренутку када резултати избора буду објављени, СНСД ће уложити приговоре и тражити да се на 15 бирачких мјеста поново пребројавају и поново контролишу гласови", истакао је Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да СНСД нема ништа против поновног бројања гласова, али да има против незаконитог начина на који је ЦИК донио одлуку о поновном бројању гласова директно кршећи закон.

Он је упозорио да, уколико се настави са покушајима дестабилизације Републике Српске, неће бити формирана Народна скупштина, Влада Српске и ако не буде усвојен буџет биће одлука о привременом финансирању, што би могло изазвати проблеме код повећања пензија, борачких и социјалних давања.

Ковачевић је нагласио да је Додикова побједа неупитна и да нико ничим не може довести у питање ту побједу коју је освојио гласовима грађана Републике Српске.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана