Ковачевић: НАТО потврдио ставове Републике Српске

Срна
Ковачевић: НАТО потврдио ставове Републике Српске

БАЊАЛУКА - Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да је кључно што су на самиту НАТО-а у Вилњусу још једном потврђени ставови и аргументи Републике Српске, а то је да је једини однос БиХ и НАТО-а - сарадња и да искључиво тако може бити дефинисан.

"Кључно је да је на јучерашњем самиту потврђено све што су политике Републике Српске. Прво - потврдили су оно што ми константно говоримо, а то је да је једини однос БиХ и НАТО-а сарадња. Друго - потврђено је да сарадње може бити искључиво на основу програма реформи. И онда, оно што је за нас јако битно, а што константно говоримо - позвали су на помирење домаће факторе у БиХ", навео је Ковачевић.

Према његовим ријечима, иако у Федерацији БиХ /ФБиХ/ представници оба конститутивна народа желе да БиХ постане чланица НАТО-а, у закључку са јучерашњег самита јасно је наглашено да се НАТО неће мијешати у одлуку БиХ о евентуалном чланству.

"Компромис је постигнут на начин да се чланство у НАТО-у не прејудицира. То је јасно написано у закључку са јучерашњег самита НАТО-а и у посљедњој реченици наглашено да се НАТО неће мијешати на било који начин у одлуку БиХ о евентуалном чланству", рекао је Ковачевић за АТВ.

Он је нагласио да министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез свакодневно говори лажи - да је БиХ на корак до чланства у Алијанси.

"Из НАТО-а су потврдили да су то најобичније шарене лаже и да се тако нешто уопште не разматра, чиме је још једном потврђена политика предсједника Републике Српске Милорада Додика и власти у Српској. Све што је Република Српска говорила о односу са НАТО-ом је потврђено, док нема ништа од онога што су очекивали из ФБиХ, оно чему су се они надали изостављено је из свих закључака овог савеза", рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је Српска свјесна ситуације у БиХ и због тога је донијела Резолуцију о проглашењу војне неутралности.

"Мислим да је добро што се на самиту НАТО-а не баве БиХ. То је позитивна вијест, за све у БиХ", сматра Ковачевић.

Он је нагласио да је излазак из кризе у БиХ могућ једино тако да унутрашњи политички фактори, а то су два ентитета и представници три конститутивна народа, сједну и договоре се на који начин БиХ може да постоји или не треба да постоји.

"Ми константно нудимо тај разговор и договор", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да су сви свјесни да Републици Српској не могу отети права која су јој загарантована 1995. године, Дејтонским мировним споразумом, гарантованим од готово свих чланица Савјета безбједности УН, изузев Кине, а која га данас снажно подржава и позива на његово стриктно придржавање.

Он је поновио да се БиХ мора ријешити странаца у Уставном суду БиХ и оних самопроглашених који поништавају законе демократских институција, истичући да БиХ искључиво може да функционише на основу договора домаћих политичких фактора, на чему се инсистира.

"БиХ неће бити кредибилан партнер никоме док се унутрашњи фактори не договоре. Све што су аргументи Републике Српске ће и те како бити препознато. То је једина одржива будућност за БиХ", поручио је Ковачевић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана