Ковачевић: Наметање странаца – динамит који води распаду БиХ

СРНА
Ковачевић: Наметање странаца – динамит који води распаду БиХ

БАЊАЛУКА - Делегат СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић истакао је да је европски пут за све у БиХ најбоље рјешење које може да допринесе унутрашњем разговору и компромису, а да би било какво наметање илегалца Кристијана Шмита значило крај тог пута за БиХ.

Ковачевић је рекао да БиХ очекује и тражи конкретан датум када ће почети преговоре са ЕУ. Он је за АТВ нагласио да горак укус оставља чињеница да су Украјина и Молдавија почеле преговоре о чланству у ЕУ прије БиХ, која је миљама ближе Унији у односу на те земље.

"Дало би се закључити да што је стање у земљи неуређеније, што је мање контроле, то сте ближе ЕУ", додао је Ковачевић.

Он је напоменуо да Шмит, према Дејтонском споразуму, није високи представник и нема мандат да било шта ради у БиХ. Говорећи о састанку тројке, Ковачевић је оцијенио да је битно да су коначно сјели и усред политичке кризе покушали да нађу заједно компромис.

"Дијалог и компромис је једина формула за опстанак БиХ док је било какво наметање странаца искључиво динамит који води најбржем могућем распаду БиХ", истакао је Ковачевић. Према његовим ријечима, Република Српска је за дејтонску БиХ предвиђену Уставом и спремна је да прихвати све оно што се договоре кључни фактори у БиХ - три конститутивна народа и два ентитета.

"Битно је да смо се око доста тога договорили", навео је он и додао да је договорено да се не прихвати накарадно рјешење /приједлог СДА измјене изборног закона/ усвојено у Представничком дому са неком ад хок већином које је предложила опозициона странка.

Он је навео да је тројка закључила да је рјешење усвојено у Представничком дому лоше, те да неће добити подршку у Дому народа и да се иде испочетка. На том састанку, нагласио је, договорено је да предсједник ХДЗ-а Драган Човић упути свој приједлог изборног закона који је у складу са тим што је договорено.

Ковачевић је појаснио да је на састанку у вези са измјенама Изборног закона договорено да се одбије рјешење у Представничком дому, да се иде у израду потпоно новог изборног закона, да мандат припада политичкој странци, подизање цензуса са три на пет одсто, да буду затворене листе, као и избор чланова Предсједништва.

"Договор је кључни унутрашњни фактор представника три народа у БиХ. У БиХ може само оно што се ми договоримо, а не оно што кажу странци. Ми желимо сарадњу са свим међународним факторима, партнерску сарадњу са гарантима Дејтонског споразума која се темељи на уважавању и поштовању. А то да нама издају налоге и наређују, мислим да су давно видјели да то са Милорадом Додиком и са нама из Републике Српске никако не може да прође", додао је Ковачевић.

Коментаришући иступ амбасадора БиХ у УН Златка Лагумџије који је потписао изјаву којом се позива Русија да "прекине агресорски рат и повуче своје трупе из Украјине", Ковачевић је рекао да га не занима шта је потписао Лагумџија јер то није релевантно пошто није имао сагласност Предсједништва "Једино што је релевантно у БиХ је оно што се договоре три народа и два ентитета, у овом случају Предсједништво БиХ, без сагласности свих чланова не можете да урадите ништа", поновио је Ковачевић.

Ковачевић је закључио да је јако битно да је Република Српска стабилна у времену када постоје огромни притисци, те напоменуо да је Српска успјела да подигне и минималну плату, што ће омогућити да људи у Републици живе добро, достојанствено и да желе да у њој остану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана