Ковачевић: Највећи проблем у БиХ је бошњачка политика

СРНА
Ковачевић: Највећи проблем у БиХ је бошњачка политика

СОФИЈА - Делегат СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да је највећи проблем у БиХ бошњачка политика која и након рата, у миру наставља да се бори за своје ратне циљеве - за тзв. републику без ентитета и без конститутивних народа, за немогућу грађанску БиХ по принципу "један човјек, један глас".

"За БиХ то није могуће, јер да јесте не бисмо имали рат. А наш рат је био страшан. Ово није и неће никада бити грађанска држава о којој сањају бошњачки политичари", истакао је Ковачевић за бугарски "Дневник".

Он је навео да људи у градовима и селима и у Републици Српској и у Федерацији БиХ могу нормално да живе, али је проблем бошњачка политика, која упорно крши права два конститутивна народа у БиХ.

"Бошњаци, Срби и Хрвати у БиХ могу да живе заједно ако се поштује Дејтонски споразум", рекао је он.

На питање зашто Република Српска поставља билборде против резолуције, када је на основу пресуде од прије 20 година, како кажу, утврђено да је био геноцид, Ковачевић је упитао ко је починио Холокауст - Њемачка, ко је починио геноцид над Србима у Другом свјетском рату - Независна Држава Хрватска, подсјетивши и на тврдње познатих стручњака, попут Ефраима Зурофа, који је негирао постојање геноцида у Сребреници.

"Ако УН карактеришу Сребреницу као геноцид, иако се са тим не слажу највећи свјетски ауторитети, зашто то не ураде за евидентне злочине геноцида, на примјер над Србима. Сви знају ко је починио ратни злочин у Сребреници, не треба то писати. Нису били Нијемци, Украјинци или Бугари. Ми једноставно кажемо да нисмо геноцидан народ. Никада нисмо били и никада нећемо бити. У Сребреници се десио ратни злочин и тих неколико дана у тој општини су најстрашнији дани у историји српског народа, али то није геноцид", нагласио је Ковачевић и подсјетио да су представници Бошњака, а не БиХ гласали за резолуцију о Сребреници, иако је одлука донесена без неопходног одобрења Жељке Цвијановић, члана трочланог Предсједништва БиХ.

Он је негирао ријечи бугарског новинара када је рекао "босански Срби", истичући да је службено име српског народа у БиХ - Срби.

"Ја нисам босански Србин, него Србин из БиХ. Ми смо један народ који живи у различитим државама. Дакле, ја нисам босански Србин. Нико не говори о 'босанској нацији', па ни грађанској, па чак ни о могућности да такав политички колектив настане у будућности. Не постоји. Никада неће. Ми смо слободни народи, живимо овдје и ми смо Срби", нагласио је Ковачевић. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана