Ковачевић: Над Србима се никада више неће надвијати никакве "Олује“

Срна
Ковачевић: Над Србима се никада више неће надвијати никакве "Олује“

САРАЈЕВО- Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић поручио је да се над Србима никада више неће надвијати никакве "Олује" и да српски народ никада нигдје неће отићи из Републике Српске, а да Република Српска има и те како право да оде из БиХ ако буде настављено да јој са пријети.

Ковачевић је изјавио за Срну да није требало пуно чекати након усвајања срамне резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН, па да бошњачки политички представници већ на основу те усвојене резолуције почну позивати на укидање и нестанак Републике Српске, као и цјелокупног српског народа у БиХ.

"Оно што смо чули од Зукана Хелеза као некога ко представља врх бошњачке политике у БиХ је страшно срамно, пријетеће и скандалозно, и не постоје ријечи којима се могу описати тако страшне и срамне ријечи какве је изговорио", нагласио је Ковачевић.

Он је подсјетио да је Хелез позивао на директно рушење Републике Српске и њен нестанак, те да би, према његовом мишљењу, најбоље било да српски народ сам оде из БиХ, да Србе, како каже, не би дочекала иста судбина као Србе у Хрватској, мислећи при томе на "Олују".

"Срамно је и скандалозно да Зукан Хелез сматра да је рјешење за милион и по Срба који живе у БиХ такво да они сами оду или да Република Српска нестане и да сви Срби буду протјерани у некој новој 'Олуји'. Над Србима се више никада никакве 'Олује' неће надвијати и то треба свима да буде јасно", поручио је Ковачевић.

Он је констатовао да Зукан Хелез директно пријети Републици Српској и Србима "Олујом" и то са позиције министра одбране у Савјету министара гдје би требао да штити све народе и све грађане и уставни поредак БиХ, укључујући и Републику Српску.

"Упозоравали смо ми на то потпуно јасно и из Српске и из Србије, да ће до тако нечега доћи и да ће та срамна резолуција бити кориштена искључиво као политичко средство за притисак на Српску, Србију и на цјелокупан српски народ.

Сада чујемо једино да се нико из међународне заједнице не оглашава на директне позиве рушења Дејтонског споразума и угрожавања српског конститутивног народа и Републике Српске као једног од два ентитета у БиХ", истакао је Ковачевић.

Он је нагласио да се поједини представници међународне заједнице знају оглашавати и називати "нападом на Дејтон" кад Српска и Србија заједно кажу да неће више толерисати кршење Дејтона и да се угрожавају загарантована уставна права Републике Српске и српског народа.

"За представнике међународне заједнице или за представнике америчке Амбасаде у Сарајеву било би много паметније и корисније да, умјесто што губе вријеме на испразне и бесмислене одговоре предсједницима Милораду Додику и Александру Вучићу, реагују на овакве срамне пријетње цјелокупном српском народу, свим грађанима Републике Српске и Републици Српској", поручио је Ковачевић.

Хелез је најавио да ће бошњачке власти, у свјетлу резолуције о Сребреници, затражити укидање Републике Српске, тако што ће она бити подијељена на два кантона, а њено име бити избрисано заувијек.

Он је запријетио да ће Срби "извући дебљи крај" ако се не повинују његовом плану о подјели, и проћи, како је рекао, као Срби из Републике Српске Крајине, који су протјерани у хрватској акцији "Олуја".

Хелез је мишљења да би за Србе била "предност" ако би се сами иселили из Републике Српске и БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана