Ковачевић: На бази антисрпске пропаганде Српска изложена жестоким притисцима

Срна
Ковачевић: На бази антисрпске пропаганде Српска изложена жестоким притисцима

БАЊАЛУКА - Делегат у Клубу Срба Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је Срни да је очигледно да је Република Српска поново изложена жестоким притисцима, као и да је по ко зна који пут жртва антисрпске пропаганде према којој је све што Срби раде увијек означено као лоше, само зато што размишља о увођењу два нова закона која су у искључивој надлежности Српске.

-Видјели смо да се јуче прво огласила Амбасада САД у Сарајеву, те да је потом улиједило саопштење Стејт департмента, а да се на крају огласила и директорка УСАИД-а Саманта Пауер. Не смијемо да заборавимо да је Пауерова за вријеме грађанског рата у БиХ била ратни извјештач из Сарајева и један од главних промотера те једностране и лажне пропагандне приче о рату у БиХ гдје су само Срби злочинци, а Бошњаци само и искључиво жртве - навео је Ковачевић.

Он је истакао да је очигледно да од те једностране лажне пропагандне мантре не могу да одустану ни данас, те да само из те перспективе гледају на сва дешавања у Српској и БиХ.

-Република Српска је до сада показала да је способна да уређује слободно и демократско друштво и то ће сигурно наставити да ради и у будућности - навео је Ковачевић, који је и портпарол СНСД-а.

Оно што посебно вријеђа у свим овим саопштењима, навео је он, јесу лажни наводи да Српска планира да уводи неке руске законе јер то није на дневном реду нити ће бити.

- Оно што јесте на дневном реду и због чега посебно забрињавају овакви коментари из америчких институција и због чега их сматрамо посебно лицемјерним јесте што је на дневном реду копирање једног америчког закона, и то у буквалном смислу - да само тамо гдје пише САД промијенимо и ставимо Република Српска - рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, то ће допринијети транспарентности, објективности и професионализацији укупних односа и односа цивилног друштва и свих оних који дјелују у Републици Српској.

-Надамо се да нисмо дотакли неко осиње гнијездо. Не смијемо да заборавимо да су САД и званично објавиле крајем прошле године да су за борбу против такозваног малигног руског утицаја у БиХ уложиле 80 милиона америчких долара. Уколико знамо да је више од 99 одсто тог новца ишао само на програме у Републици Српској, онда нам је потпуно јасно о чему је ту ријеч -навео је Ковачевић.

Он је поновио да ће Српска сачувати слободу за све грађане.

-И овај пут понављамо да ћемо сачувати слободу за све грађане Републике Српске, да ћемо обезбиједити слободу и сигурност за све грађане Српске, али имамо и потпуно право да штитимо своје грађане, институције и Републику Српску - рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да су из Стејт департмента истакли да, према Уставу БиХ, морају да се поштују одлуке Уставног суда БиХ, али су заборавили напоменути још неколико ствари које такође пишу у том уставу.

Прва је, навео је Ковачевић, да је имовина власништво Републике Српске и ФБиХ, а друга да Уставни суд мора да чува и штити Устав БиХ, а не да доноси одлуке које су у потпуној супротности са оним што у Уставу пише.

-Ми ћемо да поштујемо све одлуке Уставног суда које су у складу са Уставом, а Устав ћемо увијек да штитимо, па ако буде требало и од Уставног суда БиХ, али и од разних страних мешетара који константно желе да моделирају стање у БиХ на начин да увијек Срби буду лоши момци и да увијек све буде на штету Срба и Републике Српске. То нећемо дозволити -рекао је Ковачевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана