Ковачевић: Логично да главни преговарач са ЕУ буде из Српске

СРНА
Ковачевић: Логично да главни преговарач са ЕУ буде из Српске

БАЊАЛУКА - Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да ће се радити и инсистирати на томе да Српској припада мјесто главног преговарача са ЕУ и истакао да су СНСД као највећа политичка странка и њен лидер Милорад Додик дали највећи парламентарни и институционални капацитет за све добре одлуке БиХ на европском путу.

"Предсједавајућа Савјета министра, министар иностраних послова, замјеник министра иностраних послова, директор Европске дирекције, све су то у људи из Федерације БиХ, те би у том смислу било потпуно логично да главни преговарач са ЕУ буде из Српске. То је нешто на чему ћемо инсистирати, што сматрамо потпуно логичним", нагласио је Ковачевић.

Ковачевић, који је и портпарол СНСД-а, рекао је да је то био и један од закључака јучерашње сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Он је навео да је са колегама из Парламентарне скупштине БиХ ове седмице боравио у Стразбуру гдје је имао састанке са колегама из Европског парламента и додао да је то био посљедњи састанак у овом формату прије избора за Европски парламент.

"Заједно смо поздравили препоруку Европске комисије да се БиХ отворе приступни преговори. Констатовали смо и ја сам конкретно рекао да је ријеч о тешком политичком компромису који је постигнут унутар БиХ од кључних унутрашњих политичких фактора у БиХ, а то су представници три конститутивна народа и два ентитета", рекао је Ковачевић за РТРС.

Он је нагласио да је било коментара од одређених посланика Европског парламента о томе да Српска наводно угрожава стабилност БиХ и региона, што је све јасно и гласно демантовао.

"Српска искључиво, мирно институцијално и демократски штити уставни поредак у БиХ и штити Уставом загарантавана права и надлежности Српске. Не постоји никаква пријетња за безбједност БиХ, што су потврдили командати Еуфора, а и комдант НАТО штаба, који су недвосмислено рекли да је безбједносна ситуција у БиХ стабилна. Српска, али СНСД као највећа странка, и Милорад Додик као предсједник највеће странке, су главни акционари јер смо дали највећи парламентарни и институционални капацитет за све добре одлуке БиХ на европском путу", рекао је Ковачевић.

Он је додао да је у Стразбуру констатовао да све успјехе постигнуте унутрашњим консензусом домаћих снага у БиХ треба валоризовати на само један начин - затварањем ОХР-а и одласком страних судија из БиХ.

"БиХ у којој постоји некакав лажни /високи представник Кристијан/ Шмит и некакви странци у Уставном суду БиХ, није суверена земља и то ни на који начин не може бити подударно са европским путем и европским вриједностима", поручио је Ковачевић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана