Ковачевић: Kрајњe вријеме да престану пријетње и да се са Српском разговара

Срна
Ковачевић: Kрајњe вријеме да престану пријетње и да се са Српском разговара

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Савјетник предсједника Републике Српске Радован Ковачевић рекао је да је крајње вријеме да се престане са пријетњама Републици Српској и позвао да се разговара са Српском умјесто што се о Српској говори или јој се пријети.

Ковачевић је поручио да ће Република Српска наставити да слави своје празнике и да штити њене грађане.

"Република Српска уважава Дејтонски мировни споразум, уважава Устав БиХ и све оно што у Уставу БиХ пише. То што постоје они који одлуке доносе у потпуности мимо Устава БиХ и очекују да Република Српска такве одлуке поштује је потпуно неки други проблем. То није проблем Републике Српске него оних који такве ствари Републици Српској и БиХ намећу", рекао је Ковачевић Срни, реагујући на позив европских парламентараца да се уведу санкције предсједнику Српске Милораду Додику и њеним званичницима због прославе Дана Републике.

Ковачевић је истакао да све оно што пише у Уставу БиХ, Република Српска и њени званичници ће поштовати и да то за њих неће никада бити проблем.

"Крајње је вријеме да се са Републиком Српском почне разговарати умјесто што се о Републици Српској разговара и умјесто што се Републици Српској пријети", поручио је Ковачевић, који је и делегат у Дому народа парламента БиХ.

Ковачевић је напоменуо да Република Српска неће одустати од 9. јануара који је дан када је Република Српска настала.

"Ниједан суд ни било каква институција нити било какав парламент неће моћи да промијене историјске чињенице када је нешто настало, а Република Српска је настала 9. јануара у миру прије избијања грађанског рата у БиХ", подсјетио је Ковачевић.

Он је додао да је Република Српска нападнута у рату који су изазвали неки други.

"Република Српска се бранила и одбранила уз огромне жртве од 30.000 људи, грађана Републике Српске који су пали у одбрани Републике Српске која је настала у миру", нагласио је Ковачевић.

Ковачевић је напоменуо да је Република Српска добила међународну верификацију и међународно признање у Дејтону кроз Дејтонски мировни споразум, те је потписала Устав БиХ и све остале анексе овог мировног споразума.

"Позивамо све који желе добро БиХ да са нама разговарају и покушају наћи рјешење за проблеме, умјесто што упорно разговарају о нама, пријете нам, а ми на пријетње не реагујемо осим да наставимо да радимо оно што морамо да радимо, а то је да славимо своје празнике и штитимо интересе Републике Српске и свих њених грађана", закључио је Ковачевић.

Предсједавајући делегације Европског парламента за односе са БиХ Ромео Франц и стални извјестилац Европског парламента за БиХ Пауло Рангел у заједничкој изјави осудили су "неуставно обиљежавање Дана Републике Српске, 9. јануара" и позвали на увођење санкција предсједнику Српске Милораду Додику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана