Ковачевић: Kрајње вријеме да БиХ почне функционисати на Уставан начин

Срна
Ковачевић: Kрајње вријеме да БиХ почне функционисати на Уставан начин

САРАЈЕВО - Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да је крајње вријеме да БиХ почне функционисати на начин како је то предвидио Устав БиХ, а то је да се представници три конститутивна народа и два ентитета договоре о томе у ком правцу треба да иде земља.

"БиХ је уставно конципирана тако да једино оно о чему постигнемо консензус, компромис, што можемо да договоримо јесте став БиХ и нешто што може да успије", рекао је Ковачевић за БХРТ.

Он је подсјетио да предсједник Републике Српске Милорад Додик већ дуго времена заговара принцип да БиХ треба да се бави оним пројектима о којима може да се постигне договор.

Према његовим ријечима, у БиХ је често било примјетно мијешање странаца који су давали искључиву подршку једној страни, бошњачкој, а на штету Републике Српске и српског народа, као и Хрвата.

"Нисмо дошли ни до чега што би било добро ни за кога, па чак ни за Бошњаке", констатовао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је у претходном мандату и министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић често кршила Устав БиХ, игноришући чињеницу да јој је шеф Предсједништво БиХ.

"То највише штети угледу БиХ и руши БиХ директније него ишта друго", истакао је Ковачевић и изразио наду да ће такво понашање остати у прошлости, а да ће услиједити договарање у корист свих у БиХ.

Ковачевић је рекао да оне ствари о којима нема договора, а којих је пуно, треба оставити по страни за неко вријеме, а посветити се ономе што са нивоа БиХ може на било који начин да побољша животе грађана.

"Битно је да одредимо одређене заједничке пројекте. То је суштина", закључио је Ковачевић.

Када су у питању превирања у "осморци", Ковачевић, који је и портпарол СНСД-а, је рекао да су то њихови унутрашњи проблеми и да СНСД не улази у то.

"Све док они имају легитимитет да испуне обећања која су потписали, а то је да ћемо да се договарамо унутар БиХ, да ћемо на темељу Устава да радимо пројекте и управљамо заједничким институцијама, они ће бити наш партнер", поручио је Ковачевић и додао да су у СНСД-у сигурни да ће "осморка" знати да ријеши тренутне проблеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана