Ковачевић: Конаковић и његови партнери злоупотријебили заједничке институције

СРНА
Ковачевић: Конаковић и његови партнери злоупотријебили заједничке институције

БАЊАЛУКА - Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић изјавио је да све што је "тројка" радила у претходном периоду није било никакво позиционирање, већ гажење и најгрубља могућа злоупотреба заједничких институција на нивоу БиХ.

Ковачевић сматра да би министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић, који је и предсједник НиП-а, требало "прво да се консултује и да се запита са здравим разумом", а послије тога би, како каже, можда било смислено водити било какав разговор са њим.

"Видим и како је он рекао да је `тројка` нас суочила са постављањем институција на право мјесто. Међутим, какво је то постављање институција када кршите Устав, уставни поредак и Дејтонски мировни споразум само како бисте остварили своје уско националне циљеве и интересе и када злоупотребљавате заједничке институције на нивоу БиХ", рекао је Ковачевић за РТРС, коментаришући изјаву Конаковића да је лидер СНСД-а "Милорад Додик потпуно погубљен у односу на снажну реалну политику коју је `тројка` донијела на сцену јачањем институција".

Ковачевић је истакао да ће због свега тога бити суочени са кривичним пријавама и да би требало да одговарају за то ако буде поштован Устав и закони у БиХ.

"Међутим, морамо бити искрени, у БиХ је тешко очекивати рационална и нормална рјешења када знамо у каквим околностима живимо, али то никако не значи да ћемо ми одустати од борбе", поручио је Ковачевић.

Он је навео да су Конаковић и његови партнери подршком резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН, без одлуке било којег органа у БиХ, злоупотријебили, понизили, згазили, пљунули на заједничке институције.

Ковачевић је истакао да је "потпуно небулозно данас, послије свега тога, позивати се на институције БиХ".

Коментаришући изјаву Конаковића да се БиХ приближила ЕУ захваљујући напорима "тројке", Ковачевић је нагласио да је њихов капацитет минималан и готово безначајан.

"Као делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, могу рећи да у овом дому СНСД сам има четири делегата, ХДЗ три, а комплетна `тројка` са све три странке и са свим својим партнерима има једног делегата. То је њихов капацитет са којим су подржали одлуке заједничких институција БиХ које су нас приближиле ЕУ. Њихов капацитет и подршка била је минимална и готово безначајна јер је то капацитет који је врло лако замијенити уколико се за тим укаже било каква потреба", подсјетио је Ковачевић.

Он је рекао да уколико "тројка" жели да сарађује са Републиком Српском и њеним представницима, за почетак мора да покаже минимум поштовања, а не, како каже, ове циркуске шараде и представе којима приступају Конаковић и његови партнери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана