Ковачевић: Кавазовић одбија да прихвати уставну реалност у БиХ

Срна
Ковачевић: Кавазовић одбија да прихвати уставну реалност у БиХ

БАЊАЛУКА - Делегат у Клубу Срба Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић оцијенио је да је саопштење поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића у вези са доношењем закона важних за европски пут БиХ забрињавајуће и има за циљ да руши договор у БиХ.

"Кавазовић одбија да прихвати уставну реалност која каже да је БиХ земља три равноправна конститутивна народа који имају једнака права и два равноправна ентитета. Они сматрају да је БиХ само земља за Бошњаке, а да Срби и Хрвати морају да се повинују њиховим одлукама и то је нешто што се сасвим сигурно неће догодити", поручио је Ковачевић.

Он је истакао да саопштење Исламске заједнице у БиХ које је потписао реис Кавазовић дефинитивно није написано у Исламској заједници и на првом мјесту је порука за странке "Тројке" да немају право да доносе одлуке и воде преговоре у БиХ.

"Ово је порука за странке „Тројке“ да морају да причекају да се оне који су избор Исламске заједнице - СДА и Жељко Комшић - врате на власт и да су они једини који имају право да доносе одлуке", рекао је Ковачевић за РТРС.

Он је навео да сматра да вјерски поглавари или вјерске заједнице имају право да коментаришу друштвена дешавања, али да овдје Исламска заједница у БиХ и њен поглавар говоре шта не смију да раде политичари који су изабрани од грађана.

"Имамо поглавара Исламске заједнице који јасно поручује политичарима да не могу доносити одлуке без њиховог одобрења. То баш не личи на европско, демократско нити секуларно друштво", истакао је Ковачевић.

Он је указао да саопштење Исламске заједнице обилује грешкама, погрешним тумачењима, неправилностима и малициозним ставовима о стању у БиХ.

"Прво кажу да је БиХ супериорна ентитетима, што је ноторна неистина", рекао је Ковачевић.

Он је навео да БиХ, Република Српска и Федерација БиХ имају своје уставне надлежности и да нико ником у том контексту није надређен.

"Осим тога, чујемо да је недопустиво да се државна имовина поклања ентитетима, међутим, господине Кавазовићу морате да прочитате Устав БиХ у којем је јасно наведено шта су то надлежности БиХ и тамо се имовина не помиње, већ се помиње да 49 одсто територије са свим оним што се на њој налази припада Републици Српској", рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да у Уставу БиХ пише да све што није изричито наведено као надлежност БиХ припада Републици Српској и ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана