Ковачевић: Изборни закон Српске биће најмодернији у Европи

Срна
Ковачевић: Изборни закон Српске биће најмодернији у Европи

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић истакао је да ће Република Српска у свом изборном закону водити рачуна о заштити сваког гласа, те оцијенио да ће то бити најмодерније законско рјешење у Европи, које ће у потпуности штитити интегритет изборног процеса.

Ковачевић је рекао да човјек више не зна како да искоментарише саопштења која стижу из Америке, која каже да ће реаговати на угрожавање, како они воле рећи, државних, а мисле на надлежности БиХ.

"Међутим, овдје не постоји никакво угрожавање надлежности БиХ, овдје је ријеч о томе да је БиХ, по налогу управо америчке Амбасаде, угрозила права и надлежности Републике Српске. Ми то сада желимо да исправимо", нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да се у америчкој Амбасади јасно понашају као насилник и очекују од Срба да у њима проради некакав стокхолмски синдром и да са смијешком, ћутке, трпе то насилништво и отимање права, али да је очигледно да не познају довољно српски народ и да не познају довољно какав је карактер грађана Републике Српске.

"На то овдје сигурно неће наићи. Оно чега сваки насилник треба да се пази јесте то да га не стигне његова карма. То је нешто што је потпуно јасно. Видимо да себи допуштају да иду у коментаре због чега смо ми против неког приједлога закона у Парламентарној скупштини... је ли нам сада то они морају да одреде и како ћемо ми да гласамо?", упитао је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да је СНСД против те врсте приједлога Изборног закона, који нажалост подржавају странке опозиције из Републике Српске, јер је ријеч о, како је рекао, катастрофалним приједлозима.

"Зато што су то приједлози који имају милион мањкавости, који угрожавају људска права, који контролу изборне воље измјештају из институција БиХ у неке непознате центре моћи, што ми ни на који начин не планирамо да дозволимо", истакао је Ковачевић.

Он је указао да америчка Амбасада коментарима показује своје слабости и немоћи.

"Република Српска има Уставом и законима утемељено право да има свој изборни закон и да спроводи своје изборе и то ће и радити. На све ове пријетње смо већ навикли и мислим да су и они потпуно свјесни да се ми нећемо повући јер штитимо своја загарантована права", нагласио је Ковачевић.

Ковачевић је напоменуо да ће изборни закон Републике Српске у потпуности бити утемељен на Уставу БиХ и на Изборном закону БиХ, који каже да Изборни закон одређује избор чланова Парламентарне скупштине БиХ и Предсједништва БиХ, а одређује принципе за остале нивое избора.

"Уколико погледамо шта пише у Уставу БиХ, онда видимо да је БиХ надлежна за избор посланика у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, за избор чланова Предсједништва БиХ и да се ту мандат БиХ, када је ријеч о изборима, завршава", рекао је Ковачевић за РТРС.

Он је указао да у Уставу пише да Република Српска, односно Народна скупштина, бира делегате у Дом народа Парламентарне скупштине, а да Представнички дом Федерације БиХ /ФБиХ/ бира делегате из ФБиХ у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

"Потпуно је јасно да су локални избори, републички избори за Народну скупштину и предсједника Републике, у искључивој надлежности Републике Српске и Српска планира да то своје уставно и законско право искористи", рекао је Ковачевић.

Он је указао да у америчкој Амбасади сада, како кажу, доводе у питање побједу Милорада Додика на изборима за предсједника Републике Српске, али заборављају и прећуткују да имају у потпуности своју Централну изборну комисију у коју су изабрани само они људи које су они хтјели да буду изабрани - из странака опозиције у Републици Српској и странака власти у ФБиХ.

"Прећуткују да су у потпуности контролисали изборни процес, да су они одређивали сва правила, да су проблематизовали све што су могли када је ријеч о изборима за предсједника Републике, па су негдје поништавали, поново бројали, међутим видјели су на крају да не могу апсолутно ништа да ураде", подсјетио је Ковачевић.

Ковачевић је напоменуо да су урадили све што су могли да ураде да пониште изборе и народну вољу исказану у Републици Српској, која је јасно рекла да је Додик предсједник Републике.

"Све им је било узалуд јер је та побједа била потпуно јасна", нагласио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана