Ковачевић: Исламска заједница преузела од СДА посао радикализације прилика у земљи

Срна
Ковачевић: Исламска заједница преузела од СДА посао радикализације прилика у земљи

БАЊАЛУКА - Делегат СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да је посао радикализације прилика у БиХ почела да ради Исламска заједница у име СДА, након што је ова странка изгубила власт на протеклим изборима, како би назнаке било чега позитивног у БиХ биле заустављене.

Он је истакао да изјава поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића “да се институције на нивоу БиХ ако буде потребно морају бранити оружјем”, није његова прва таква изјава која је радикална, ратнохушкачка и распирује мржњу.

Ковачевић је нагласио да се не смије заборавити да је Кавазовић прије локалних избора говорио да Бошњаци не смију дозволити да “Влах буде начелник Сребренице”.

“То није чак ни да не може Србин да буде, него хајте још да Србе увриједимо и да их назовемо Власима. Не могу да замислим уопште какве би реакције биле када би неко из Републике Српске или Српске православне цркве употребљавао такве изразе и говорио на такав начин. Замислите да Његова светост патријарх српски Порфирије каже жштитићемо имовину Републике Српске у институцијама, али уколико то не буде довољно онда ћемо да је штитимо у оружаној борбиж”, рекао је Ковачевић за АТВ.

Он је подсјетио да је лидер СДА Бакир Изетбеговић на протеклим изборима изгубио власт у БиХ, након чега је Савјет министара формиран веома брзо, а да овакве ствари Исламске заједнице у БиХ за сврху имају радикализацију прилика како би назнаке било чега позитивног у БиХ биле заустављене.

“Не смијемо да заборавимо да живимо у таквим околностима да бошњачка политичка компонента у БиХ, а нажалост и вјерска, константно радикализује ситуацију у БиХ”, рекао је Ковачевић и додао да СНСД неће дозволити такве појаве, да ће на сваки начин заштити све интересе и права Републике Српске гарантоване Дејтонским споразумом и Уставом БиХ.

Он је рекао да такве поруке не би требале да долазе од вјерских службеника, поглавара вјерских заједница, а поготово у БиХ у којој постоји карактеристична прошлост.

Ковачевић је додао да томе треба придодати да је у посљедње вријеме из Исламске заједнице дошло још ратнохушкачких изјава, као што је изјава имама из Козарца који је Светог Саву називао фашистом, а све вјернике Српске православне цркве и све Србе сектом и секташима.

“То су грозне ствари. Ми и /лидер СНСД-а и предсједник Републике Српске/ Милорад Додик константно позивамо и реиса Кавазовића и све остале вјерске поглаваре да се врате ономе што им је посао, да се не баве политиком него да проповиједају вјеру, мир и суживот грађана”, навео је Ковачевић.

Он је истакао да је СНСД-у незамисливо да било ко у БиХ позива на рат и говори о могућностима ратних сукоба, али да је видљиво да су такве ствари потпуно нормалне са бошњачке политичке и вјерске компоненте.

Ковачевић је подсјетио да је лидер СДА Бакир Изетбеговић говорио о могућности ратних сукоба као што то чини и реис Кавазовић, те истакао да са српске и хрватске стране такве поруке нема.

Он је нагласио да је видљиво да на такве бошњачке изјаве изостаје оштрија и озбиљнија реакција међународне заједнице, који очигледно имају одређену врсту страха од бошњачког јавног мњења.

“Не смијемо да заборавимо да сви ти странци, дипломатски представници, званично раде у Сарајеву, да су сједишта њихових институција у том граду и да су они изложени и подложни на реакције тог јавног мњења. Веома често заборављају да жБиХ није Сарајево и његова котлинаж, да БиХ није тај радикални елемент који се константно испољава из Сарајева. Постоји једна поприлично толерантна и разумна Бањалука, те неке друге разумне стране које желе разговор и дијалог у БиХ”, навео је Ковачевић.

Он је рекао да међународна заједница реагује супротно и осуђује изјаве предсједника Републике Српске и лидера СНСД-а Милорада Додика, иако су оне увијек засноване на Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ.

Ковачевић је указао да међународна заједница користи срамну, страшну и запаљиву изјаву поглавара Исламске заједнице у БиХ, да стави Милорада Додика у тај контекст и да се с њим опет “обрачунава”, али не и са оним ко је дао ту изјаву која распирује међувјерску и међунационалну мржњу у БиХ, што је јуче било видљиво из реаговања америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија.

Он је навео да је Марфијева изјава била потпуно срамна, изван било каквог дипломатског стандарда, те оног што је званична политика САД-а.

“Очигледно је Милорад Додик константно проблем због тога што се залаже управо за Дејтонску БиХ, два равноправна ентитета и три равноправна конститутивна народа у БиХ. Очигледно је њима то толико велики проблем да не могу један дан да преживе да не баце камен на Милорада Додика и на Републику Српску”, истакао је Ковачевић.

Она је нагласио да такве ствари сигурно неће обесхрабрити СНСД да наставе да штите Републику Српску и сва њена права гарантована Дејтонским споразумом, без обзира да на околности.

“Радимо наш кључни посао, да Република Српска и њени грађани буду слободни и сигурни, да живе добре животе, да у Српској расту плате, пензије, да се њена економија развија на најбољи могући начин и да имамо све оне параметре су у посљедњем периоду прилично позитивни”, рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је у Републици Српској запосленост на рекордном нивоу, односно има најмању незапосленост, плате међу највишим у региону, а пензије у константном расту.

“Ово је само још један од аргумената зашто морамо да наставимо ону нашу кључну политичку борбу, борбу Милорада Додика и Републике Српске, да вратимо Српској све оно што су нам деценијама незаконито и неуставно отимали. Вратићемо све оно што Српској припада. Изборићемо се за слободну Републику Српску у којој сваки човјек живи слободно, добро и достојанствено”, истакао је Ковачевић.

Кавазовић је за МТВ “Игман” изјавио да је “данашња борба у институцијама БиХ” и да се не смије дозволити да се оне руинирају.

“Морамо показати да смо на све начине спремни да бранимо институције БиХ, а ако оне падну, а имали смо то 1992. године, морамо бити спремни бранити ову земљу и оружјем”, додао је Кавазовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана