Ковачевић: Граница постоји,Српској нико неће судити

Срна
Ковачевић: Граница постоји,Српској нико неће судити

БАЊАЛУКА- Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић назвао је срамном одлуку МУП-а Кантона Сарајево о забрани окупљања пред Судом и Тужилаштвом БиХ, те позвао све присталице странке и оне који слободно мисле да сутра изађу у знак протеста на границу Републике Српске и Федерације и тако пошаљу поруку да граница постоји и да Српској нико неће судити.

"Био је најављен миран скуп у организацији Одбора за заштиту права Срба у Федерацији. Чији су Суд и Тужилаштво ако се Срби не могу окупити? Како је могуће да у једном граду, који се представља као мултиетнички, 30 Срба не може добити дозволу за окупљање, и то се све назива угрожавањем безбједности", рекао је Ковачевић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да је сада јасно да за Србе у Сарајеву нема мјеста, осим за оне којима ће судити, које ће прогонити и убијати.

"Не можемо да заборавимо да је на простору Федерације БиХ прије рата живјело 450.000 Срба, а данас их је тамо по најоптимистичнијим прогнозама око 35.000. Само у Сарајеву је живјело преко 150.000 Срба, а данас је и 30 пуно за то Сарајево да се окупи", рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је на мјесту гдје се налазе Суд и Тужилаштво БиХ некада био логор за Србе у којем су убијани и нестајали, те је пружио подршку Одбору за заштиту права Срба у ФБиХ, из којег су најавили да не одустају од скупа.

"Позивамо све чланове и све активисте, све општинске и градске одборе који су планирали да иду у Сарајево, да дођу на мјесто одржавања протеста, јер се мора јасно поручити да граница постоји и да Српској нико неће да суди", нагласио је Ковачевић.

Он је позвао све који су подржали протест да изађу на границу у Источном Сарајеву, Добоју, Лопарама, Невесињу и другим мјестима и на тај начин пошаљу ову поруку.

"Какве би реакције биле у БиХ и међународној заједници да смо ми из Републике Српске забранили окупљање било којем Бошњаку из Републике Српске који је сободан, равноправан грађанин Српске као и сви други грађани? Да ли бисмо слушали душебрижнике из разноразних амбасада како се ради о повреди грађанских права? Гдје су данас, када ни 30 Срба не може да стане пред једну институцију која званично припада и тим Србима и искажу став", упитао је Ковачевић.

Он је истакао да неће бити мирно посматрано подизање оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и директора Службеног гласника Милоша Лукића.

"Када нападате предсједника Републике - нападате сваког од нас. Нећемо то мирно посматрати", поручио је Ковачевић.

Он је оцијенио као умоболне ставове федералног министра унутрашњих послова Раме Исака, који је рекао да ће спријечити окупљање грађана на територији Републике Српске.

"Немате право да радите било шта на територији Републике Српске. Граница постоји. Ако планира да угрожава било чију безбједност, то је нешто што ће добити одговор, али вјерујемо да није баш толико умоболан да би себи допустио тако нешто", рекао је Ковачевић.

Не постоји безбједносна пријетња, тврди Ковачевић јер ће сви скупови бити одржани на територији Републике Српске, а ниједна безбједносна агенција из Федерације према Уставу нема парво да борави на територији Српске.

Истакавши да је министар Исак рекао да неће допустити да се угрожава држава, Ковачевић је додао да то нико неће ни радити.

"Ми његову државу нећемо дирати. Ми ћемо остати у својој држави у Републици Српској, и још једном ћу поновити да граница постоји, и да јој /Српској/ неће нико судити, поготово такви као што је Исак", рекао је Ковачевић.

Он је истакао да се сутра шаље порука да су Срби против политичких оптужница, да су против тога да неизабрани странац прогони демократски изабране лидере и представнике народа и грађана.

Говорећи о пресуди Европског суда за људска права у Стразбуру, Ковачевић је рекао да појединци све раде с циљем рушења уставног поретка у БиХ и да члан Предсједништва Жељко Комшић и апелант, његов савјетник, узалуд говоре о грађанској држави.

"Каже да грађанска опција гарантује мир, а због те грађанске БиХ смо имали рат. Грађанска БиХ никада неће постојати", закључио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана