Ковачевић: Циљ поступка против Додика рушење Српске, то нећемо дозволити

Срна
Ковачевић: Циљ поступка против Додика рушење Српске, то нећемо дозволити

БАЊАЛУКА - Делегат у Клубу Срба Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да је циљ поступка пред Судом БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића да се сруши Српска, што њени грађани и институције неће дозволити.

Ковачевић је истакао да Додика могу смијенити или изабрати грађани Српске на демократским и слободним изборима, а зна се да он већ дуго ужива грађанско повјерење.

"Срби славе слободу и не прихватамо да неко колонијално нама управља", рекао је Ковачевић за РТРС.

Он је напоменуо да је оптужница против Додика и Лукића експедитивно подигнута и потврђена, без обзира што су постојале и примједбе које су експресно одбачене.

Ковачевић је подсјетио да је и Додиков бранилац адвокат Горан Бубић навео да никада у каријери није видио овако брз процес.

"Одређени страни моћници и политичко Сарајево знају да не могу ништа завршити док не сруше Милорада Додика, и то су покушавали на разне начине. Стално су га покушали криминализовати и ништа им није успјело. Онда су на све начине подржавали политичке противнике. Уводили су му санкције, бавили се и `руским малгиним утицајем`. Сада покушавају преко неизабраног странца, који није ни именован за високог представника", навео је Ковачевић.

Он сматра да постоји већ спреман сценарио суђења који се сад завршава, те навео да Република Српска није слијепа и без демократских алата и оружја да се бори за своја загарантована права.

"Додик је мандат добио на слободним и демократским изборима од грађана Српске и поштује Устав и законе. Спремни су да ексрпесно склоне Додика, али поручјемо да то неће ићи тако лако. Буди се и регионална и свјетска јавност. Овакав случај не постоји нигдје у свијету и Европи", нагласио је Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да Српска има 49 одсто територије, своју имовину, демократске изборе, док у Уставу Српске јасно пише да предсједник изражава државно јединство Српске, због чега и желе да га руше.

"Република Српска има народе који у њој живе слободно без обзира које су нације и вјере, који на слободним изборима бирају своју власт. Српска има територију коју желе да јој отму, али неће им успјети", рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, процесом против Додика сахрањује се суверенитет БиХ, те оцијенио да, ако су ово европски принципи, онда БиХ и не треба да буде у ЕУ.

Ковачевић је подсјетио да је Кристијан Шмит странац којег нико није изабрао и именовао, који користи бонска овлаштења којих нема у Дејтонском мировном споразуму.

"И онда тај нелегални високи представник доноси одлуку на коју нема право и каже ко не буде поштовао његове одлуке завршиће у затвору и на основу тога терете предсједника Додика који је добио мандат на изборима и радио по Уставу", каже Ковачевић.


Говорећи о документацији која потврђује да Кристијан Шмит није високи представник, а коју је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић предао Тужилаштву БиХ, Ковачевић је нагласио да је тешко очекивати било шта јер они раде по налогу Шмита и одређених амбасада.

Ковачевић је указао да у овој ситуацији Суд и Тужилаштво БиХ нису тако брзи и експедитивни као што су у случају подизања оптужнице против Додика и Лукића.

"Они до сада нису поступали, јер оног тренутка када су одређене информације изнесене, морали су почети да поступају, а нису. Ако чујете да постоје информације о томе да су прекршени закони, морате одмах да поступате. Без обзира што су достављене информације, чини ми се да неће ни сада да дјелују. Видимо да у свим осталим ситуацијама нису тако брзи као када треба да се понижава и напада Република Српска", рекао је Ковачевић.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића за непоштивање одлука Кристијана Шмита кога Српска не сматра високим представником, јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН.

Додикови адвокати су у приговорима наводили да кривично дјело за које је Додик оптужен не постоји, јер је Шмит нелегалан.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је против њега покренут чисто политички процес без икакве правне основе, у којем се желе обрачунати са Српском и са њим као предсједником.

"Бранићу се овдје као предсједник Републике. У Суду су истакнуте двије заставе - БиХ и Федерације БиХ, а нема заставе Републике Српске", рекао је Додик новинарима јуче након изјашњавања на рочишту и изласка из Суда БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана