Ковачевић: Бошњачке странке блокирале БиХ

Срна
Ковачевић: Бошњачке странке блокирале БиХ

САРАЈЕВО - Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине Радован Ковачевић изјавио је да су бошњачке политичке странке у потпуности блокирале рад Дома народа, све институције и БиХ уопште, наводећи да су то чињенице и да ту нема никакве филозофије.

Ковачевић је након што данас није одржана сједница Дома народа, која је требала бити наставак сједнице прекинуте 18. марта, рекао да посебно забрињава то што на ову блокаду не постоји никаква реакција међународне заједнице и амбасада у БиХ, које имају своје политичке програме и које коментаришу сваки процес и догађај у Републици Српској под условом да треба критиковати Српску.

"Али када неко директно више од три мјесеца блокира цијелу БиХ, онемогућава усвајање било којег закона, онемогућава усвајање било које одлуке у БиХ, онда и из америчке амбасаде, и од лажног, такозваног високог представника илегалца Кристијана Шмита, и од /шефа Делегације ЕУ у БиХ/ Јохана Сатлера, нажалост, и од свих других, не чујемо ни гласа", нагласио је Ковачевић.

Он је упитао и шта би се десило да нешто слично најаве представници Срба или Хрвата, наводећи да се тада "не би могло живјети" од реакција, саопштења, пријетњи и санкција.

"Али, када то раде Бошњаци, онда је мук", рекао је Ковачевић новинарима у Сарајеву.

Ковачевић је подсјетио да у члану један Устава БиХ стоји тачка "састав", наводећи да је БиХ састављена од два ентитета и да су у њој суверена три конститутивна народа која су равноправна.

"Три конститутивна народа и два ентитета су равноправни. То је једини начин на који БиХ може да постоји", рекао је Ковачевић.

Он је позвао бошњачке делегате да се врате, пређу преко своје сујете и неоправданог и неоснованог ега, како би се наставио рад и враћање БиХ на пут на којем је била прије блокаде, а то је европски пут и добри резултати који су постигнути заједно.

"На првом мјесту, наравно, са оним странкама које су највећи, који имају највећи капацитет у парламентарној скупштини, СНСД, али и друге странке, ХДЗ и странке `тројке`", додао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, данас се од представника Клуба Бошњака у Дому народа чуло много оправдања, али ниједан одговор на то због чега се не врате у салу, присуствују сједницама и због чега и даље блокирају БиХ.

Ковачевић је рекао да та оправдања иду у правцу тога да неко повуче закон који је предложен у складу са Пословником и Уставом БиХ, што је, према његовим ријечима, безобразлук.

"Наредни корак јесте да се одржи сједница и делегати изјасне о тачкама дневног реда", појаснио је Ковачевић.

Он је додао да су делегати Клуба Хрвата још 18. марта поручили да неће гласати за тај закон.

"Потпуно је јасно да тај закон не би добио подршку и да бисмо ми 18. марта већ расправљали о неким другим тачкама које су биле на дневном реду", навео је Ковачевић и додао да Савјет министара ради џаба, уколико Парламентарна скупштина не ради.

Предсједавајући Дома народа Парламентране скупштине БиХ Драган Човић закључио је данашњу сједницу због недостатка кворума, након што је Клуб Бошњака донио одлуку да не присуствује наставку сједнице на чијем дневном реду је и Приједлога закона о Уставном суду делегата Желимира Нешковића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана