Ковачевић: Битно да се у СБ УН чује о нападима на права Срба

Срна
Ковачевић: Битно да се у СБ УН чује о нападима на права Срба

БАЊАЛУКА - Враћање БиХ на Савјет безбједности УН значи да ће на највишој свјетској позорници међународних односа и права неко да говори о томе да се нападају права српског народа, истакао је делегат српског народа Радован Ковачевић и позвао све чланице Савјета да реално сагледају ствари.

Поводом руске иницијативе да се у Савјету безбједности УН покрене питање опасне ситуације у вези са Уставним судом БиХ, Ковачевић је рекао да враћање БиХ на Савјет безбједности УН иначе није нешто пожељно јер то значи да постоје проблеми, али је евидентно да их има и да неко атакује на права Срба, а нико неће да обрати на то пажњу.

-Позивамо све чланице Савјета безбједности да реално сагледају ствари и шта је то уставни поредак БиХ и да наставимо даље, да градимо дијалог и кроз њега покушамо да сачувамо БиХ, уколико је то могуће - рекао је Ковачевић.

Коментаришући укључивање Русије, Ковачевић је указао да су Русија и Кина Кристијану Шмиту у Савјету безбједности нудиле легитимитет, међутим, тражиле су од њега да се одрекне незаконитих, антидејтонских и непостојећих бонских овлаштења.

-Он је то одбио. Било му је битније да на уштрб легитимитета глуми некаквог самопроглашеног краља и буде у улози лажног цара Кристијана малог - рекао је Ковачевић.

Истакао је да се Савјет безбједности враћа и Српска сматра да је то битно и добро.

-Република Српска жели сарадњу са свима, али то не значи да ће да одустане од својих права. Српска жели добре односе и са САД, али то не значи да можемо с миром да гледамо да неко заштитом суверенитета назива критике демократски изабраног предсједника Републике, који по нашем Уставу изражава национално и државно јединство Српске - рекао је Ковачевић.

Осврћући се на то што је предсједник Републике Српске Милорад Додик поднио пријаве против Шмита зато што се неовлаштено бави пословима високог представника и директора Службеног листа БиХ Драгана Прусине, јер је омогућио објављивање одлука такозваног високог представника, Ковачевић је рекао да у БиХ свако ко је тужен има право да се брани и одговори.

-Очекујемо да ће Шмит као одговор да пронађе адвоката. Оптужница и пријава је толико јасна да сумњам да може да се одбрани. Додик је овиме показао да смо ми друштво које вјерује у себе. Да то није урадио онда не би вјеровао ни у законе које смо усвајали, нити у указе које је потписивао - рекао је Ковачевић за РТРС.

Он је оцијенио и да је замјеник помоћника државног секретара САД за западни Балкан Габријел Ескобар умногоме разочарао народ у Федерацији БиХ изјавом да није вријеме за смјену Милорада Додика.

-Никада није вријеме да било ко смјењује Додика, осим грађана Републике Српске. А, ако питамо за мишљење грађана Српске - онда видимо да Додик уназад 15 година побјеђује на свим демократским и слободним изборима у Републици Српској и тако ће остати - поручио је Ковачевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана