Ковачевић: БиХ са оваквим Уставним судом неће опстати

Срна
Ковачевић: БиХ са оваквим Уставним судом неће опстати

САРАЈЕВО - Делегат Клуба Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да БиХ са оваквим Уставним судом неће опстати, те да тренутно рјешење којим је једном конститутивном народу омогућено да прегласава друга два народа са странцима није начин да се о било чему размишља у БиХ.

"Са оваквим Уставним судом неће опстати БиХ. Устав каже да послије пет година Парламентарна скупштина БиХ треба да одреди начин на који ће бити замијењени странци у Уставном суду. Ово је пут у нестанак БиХ", нагласио је Ковачевић.

Он је у току расправе о дневном реду данашње сједнице Дома народа рекао да пријетње одређених делегата да ће напустити сједницу, уколико на дневни ред буде додата тачка о Уставном суду БиХ, коју је на једној од ранијих сједница предложио делегат Клуба српског народа Желимир Нешковић, нагласио да то није начин на који треба рјешавати било шта у БиХ.

"Или ћемо се договарати или БиХ неће бити", навео је Ковачевић.

Ковачевић је одговорио и делегату Клуба бошњачког народа Шефику Џаферовићу који је тврдио да таква рјешења нису добра за уставни поредак БиХ, рекавши му да преурањено квалификује и тумачи закон који још није у парламентарној процедури.

"Ми смо за Дејтонски споразум и договор три конститутивна народа а не прегласавање од неких странаца, да одлуке о судбини БиХ доносимо ми који у њој живимо, а неко са стране, да судије Срби, Хрвати или Бошњаци доносе одлуке, а не стране судије", поручио је Ковачевић.

Предсједавајући Клуба српског народа Средоје Новић истакао је да би могао разумјети "ватрене говоре", какве је држао Џаферовић, да се отворила расправа о закону, али да је недопустиво спречавати легално изабраном делегату да предлаже законе.

"Овдје је говор о процедури, па ако процијенимо да је нешто неуставно у расправи, онда можемо потезати за таквом реториком. Овако, немојте да одузимамо право представнику једног народа да предлаже и изнесе своје мишљење", рекао је Новић.

Делегат Клуба српског народа Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да се питање судија у Уставном суду БиХ тиче 14 приоритета из Мишљења Европске комисије и тако побила наводе делегата Клуба бошњачког народа Џемала Смајића који је рекао да се треба бавити европским законима, те да закон о Уставном суду није у 14 приоритета.

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Желимир Нешковић предложио је да у дневни ред сједнице буде уврштен Закон о Уставном суду БиХ којим је дефинисан престанак мандата страних судија у Уставном суду БиХ, по хитној процедури.

Џаферовић се противио Нешковићевом приједлогу, тврдећи да таква рјешења нису добра за уставни поредак БиХ.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Драган Човић у току расправе о дневном реду навео је да је његова жеља да се подрже допуне дневног реда, а да од делегата при гласању зависи како ће се о тим тачкама изјаснити.

"Колега Желимир Нешковић већ посљедњих пет-шест сједница тражи да се та тачка уврсти на дневни ред и моје мишљење је да то треба да подржимо", истакао је Човић.

Подсјећамо, на дневном реду сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на чијем дневном редује Приједлог закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, један од 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије.

Савјет министара утврдио је овај законски приједлог и упутио га парламентарним домовима на разматрање по хитном поступку.

Предложеним законом који носи ознаку "ЕИ" као потврду усклађености са правном тековином ЕУ БиХ настоји побољшати капацитете за ефикаснију борбу против прања новца и финансирања тероризма у корист пословне заједнице и грађана БиХ.

Нови закон, који је усвојен у Представничком дому, хармонизује систем спречавања прања новца и финансирања тероризма у БиХ са стандардима Радне групе за финансијске мјере против прања новца (ФАТФ) и Манивала /Комитета експерата за евалуацију мјера за борбу против прања новца и финансирања тероризма/ из посљедњег круга евалуације.

Делегати би требало да размотре и захтјев Савјета министара за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допуни Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, којим се као рок за успостављање и оперативност Одјељења за спровођење поступка ро извјештајима одређује 23. март.

Представнички дом је јуче усвојио овај законски приједлог, којим се уводе прелазне одредбе у вези са дисциплинским прекршајима, уз незнатне техничке корекције правних термина ради лакше примјене у пракси.

На дневном реду је и захтјев за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, након што је крајем децембра усвојен у Представничком дому, а у парламентарну процедуру упутио га СДА.

Предложене измјене, између осталог, предвиђају увођење нових технологија попут електронских скенера гласачких листића, а предвиђено је и давање већих овлаштења Централној изборној комисији БиХ, укључујући именовање и смјењивање предсједника и замјеника бирачких одбора који би били нестраначки кадар и бирали би се на конкурсима.

У првом читању делегати би требало да размотре Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

На дневном реду је и више извјештаја, те давања сагласности за ратификацију међународних споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана