Ковачевић: БиХ по Дејтону асиметрична

СРНА
Ковачевић: БиХ по Дејтону асиметрична

БАЊАЛУКА - Српски делегат у Дому народа парламента БиХ Радован Ковачевић поручио је данас да БиХ може остати оваква каква јесте - асиметрична федерација састављена од два ентитета или је дефинитивно неће бити, те указао да они који поручују да неће да прихватају асиметрична рјешења желе поново да централизују БиХ, што је недопустиво.

Ковачевић је навео да се у посљедње вријеме често може чути из Сарајева да су за њих неприхватљива асиметрична рјешења за БиХ, али да их треба подсјети да су они пристали на асиметрично рјешење које се зове БиХ.

"БиХ је, дефинитивно, по свом уставном уређењу једна асиметрична федерација или можемо рећи конфедерација", изјавио је Ковачевић за РТРС.

Он је напоменуо да, без обзира на то што они често кажу да су Република Српска и Федерација БиХ /ФБиХ/ "само имена ентитета", у суштини, по уређењу, та једна република и једна федерација сачињавају БиХ.

"Дефинитивно је да је Република Српска по свом уставном уређењу уређена као република, исто као што је и ФБиХ уређена као федерација.

То значи да је дефинитивно БиХ састављена од једне републике и једне федерације, а то је асиметрично рјешење, које је прихватио Алија Изетбеговић", нагласио је Ковачевић. Ковачевић је указао да је у посљедње вријеме лидер СДА Бакир Изетбеговић први покренуо причу са тезом да неће прихватити асиметрично рјешење.

"Ми га морамо подсјетити да је то асиметрично рјешење које се зове БиХ у Дејтону прихватио његов отац. То су ствари које морају да буду потпуно јасне", рекао је Ковачевић.

Он је навео и да сада бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећеровић, потпредсједник ФБиХ Рефик Лендо и потпредсједник Српске Ћамил Дураковић кажу да је свако рјешење које је асиметрично - за њих неприхватљиво.

"Дају нам примјере Вијећа народа и Дома народа у парламенту ФБиХ. Међутим, морамо да знамо да је Вијеће народа једна институција која је наметнута, и она не постоји у изворном Уставу Републике Српске и нема никакво утемељење у Дејтонском споразуму, за разлику од Дома народа у ФБиХ, које произилази из Вашингтонског споразума и изворног Устава ФБиХ и има утемељење у Уставу БиХ", појаснио је Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио и на то да је Устав БиХ приликом избора делегата у Дом народа парламентарне скупштине БиХ одредио да се Срби бирају у Народној скупштини Републике Српске, јер је ријеч о једнодомном парламенту, док се Бошњаци и Хрвати бирају, како Устав БиХ каже, у Дому народа парламента ФБиХ.

"То нам јасно каже да је то асиметрично рјешење, и да је Устав БиХ предвидио да је БиХ асиметрична и да једино таква може да постоји. Исти случај је и када чланови Предсједништва уложе вето, односно заштиту виталног ентитетског инетереса.

Свједоци смо када су то радили Милорад Додик и Жељка Цвијановић, када су уложили вето, то иде у Народну скупштину Републике Српске, док друга два члана Предсједништва, када би уложили вето, то иде у Дом народа Парламента ФБиХ.

То су ствари које је Устав одредио", закључио је Ковачевић.

Он је напоменуо да, они који поручују да неће да прихватају асиметрична рјешења, желе поново да мијењају уставну структуру БиХ и уставни поредак, на начин да поново централизују БиХ. "Међутим, то је нешто што је апсолутно недопустиво.

БиХ може да остане оваква каква јесте, дакле састављена од два ентитета, да буде једна асиметрична федерација, или БиХ дефинитивно неће бити", поручио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана