Ковачевић: БиХ обавезује само договорено између три народа

Срна
Ковачевић: БиХ обавезује само договорено између три народа

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић истакао је да све што треба знати о резолуцији о Сребреници - јесте да нема подршку институција и органа БиХ, што значи да она као таква нема никакав значај и никакву тежину за БиХ, њене народе и грађане.

Ковачевић је указао да је жалосно да су представници Бошњака, зарад ситних политичких поена и усконационалних интереса, увијек спремни да крше Дејтонски споразум и Устав БиХ.

"БиХ обавезује само оно што представници три конститутивна народа и два ентитета договоре у заједничким институцијама. Једнострани потези су увијек усмјерени против других у БиХ. Оно што је битније јесте да ће увијек изазвати и једностране одговоре", истакао је Ковачевић на платформи "Икс".

Ковачевић је напоменуо да зато не смије бити заборављено ко је одговоран за спиралу нестабилности у коју БиХ срља.

"Република Српска ово није тражила, али ће сасвим сигурно и сасвим оправдано одговорити", поручио је Ковачевић.

Након руског вета у Савјету безбједности УН британској резолуцији о Сребреници 2015. године, нова резолуција о Сребреници би могла бити представљена на сједници Генералне скупштине УН овог мјесеца.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Водећи израелски историчар и стручњак за питања Холокауста Гидеон Грајф раније је појаснио значење појма "геноцид", наводећи да се односи "на намјеру једне групе да потпуно уништи други народ", а Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана