Ковачевић: БиХ није на путу ка чланству у НАТО-y

Срна
Ковачевић: БиХ није на путу ка чланству у НАТО-y

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је данас да је директор Одјељења за безбједносну политику и партнерство НАТО-а Џејмс Меки потврдио да БиХ није на путу ка чланству у овом савезу.

-Реагујући на изјаве колега који су говорили о евроатлантском путу БиХ, на састанку са Мекијем јасно сам рекао да не постоји евроатлантски пут и да, када је у питању НАТО, БиХ може искључиво да сарађује, али да чланство тренутно не долази у обзир - рекао је Ковачевић.

Он је навео да је упознао Мекија да је за БиХ обавезујући једино Програм реформи који је усклађен у Предсједништву БиХ захваљјујући на првом мјесту тадашњем српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, те да је нагласио да се на основу овог програма више не прејудицира чланство у НАТО-у, већ дефинише искључиво сарадња.

-Меки је то јасно препознао и рекао да су они и те како упознати, те поновио да је питање чланства искључиво на БиХ, на свим структурама у БиХ на начин на који се у БиХ већ доносе одлуке - рекао је Ковачевић за РТРС.

Ковачевић је нагласио да му је драго што је Меки потврдио оно што представници Републике Српске упорно говоре - да БиХ није на путу ка чланству у НАТО-у, да није усвојила АМП, те да је дефинисала посебан оквир сарадње који се зове Програм реформи и који не прејудицира чланство БиХ у НАТО-у.

-То јасно каже да је чланство остављено у потпуности по страни, да се уопште више не разматра и да се тренутно може говорити и радити искључиво на сарадњи БиХ и НАТО-а -  рекао је Ковачевић.

Нагласио је да је као представник Српске размишљао да ли да уопште оде на тај састанак имајући у виду ставове Српске по питању чак и сарадње са НАТО-ом, али да је сматрао да је увијек боље да неко из Српске изнесе јасне ставове јер се зна какве ставове износи министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез.

-У том смислу сам критиковао све оно што ради Хелез, из разлога што је јасно, на основу важећих докумената у БиХ, али ево сада и на основу јасних изјава из НАТО-а, да су - све оно што говори Хелез да је БиХ на корак до чланства у НАТО-у - шарене лаже које нису засноване ни на чему, осим на пустим жељама које ће остати неостварене - рекао је Ковачевић.

Меки је и надавно у интервјуу Срни рекао да НАТО не инсистира да било која земља постане чланица савеза и да захтјев за чланство представља суверену одлуку сваке од држава.

-Није заиста на НАТО-у да одреди интерне процедуре унутар БиХ и одлучује да ли ће земља бити чланица или не Сјеверноатлантског савеза. То је унутрашње питање БиХ да одлучи у оквиру политичких разговора - рекао је Меки.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана