Ковачевић: БиХ није Бећировићева земља него функционише само ако постоји унутрашњи договор

Срна
Ковачевић: БиХ није Бећировићева земља него функционише само ако постоји унутрашњи договор

САРАЈЕВО - Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да БиХ није земља бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића него да у БиХ ствари могу да функционишу само уколико се постигне унутрашњи договор.

"Бећировић је политички екстрем. У БиХ одлуке не доноси он", рекао је Ковачевић, коментаришући Бећировићеве изјаве о распоређивању војника НАТО алијансе на подручје Брчко дистрикта.

Он је истакао да Бећировић никада није схватио карактер ове земље која је састављена од два ентитета и у којој живе три конститутивна народа и остали грађани.

"Ствари могу да функционишу само уколико постигнемо консензус и то је нешто што је веома битно за политичаре из Федерације БиХ /ФБиХ/ јер треба да схвате да у име БиХ не могу изговорити ништа што није договорено на основу консензуса", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је поручио да је све што Бећировић каже, а око чега не постоји консензус, само мртво слово на папиру.

"Политичари из ФБиХ су посљедњих 30 година навикли само да сједе и кукају и траже да странци ријеше проблеме у БиХ. Тако нећемо ријешити проблеме у БиХ", рекао је Ковачевић за "БХТ један" и поновио да се проблеми у БиХ могу ријешити само компромисом, дијалогом и консензусом.

Он је, коментаришићу помоћ Њемачке само за касарне Оружаних снага БиХ које се налазе на територији ФБиХ, рекао да је то кршење Закона о одбрани у БиХ у којем јасно пише да се не могу фаворизовати касарне ни у једном ентитету.

"Постоји огромна количина неразумијевања реалне ситуације у БиХ и ствари се гледају једнострано. Оптужује се Република Српска за нешто, за шта уопште није крива", рекао је Ковачевић.

Он је, за констатацију да се БиХ налази у највећој кризи у посљедњих 30 година, рекао да је то фраза и оцијенио да је криза у БиХ континуитет, те да је компромис једино рјешење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана