Ковачевић: БиХ могу градити само конститутивни народи и ентитети, нико други

Срна
Foto: РТРС

САРАЈЕВО - БиХ могу да граде, ако постоји жеља за тим, искључиво представници три равноправна конститутивна народа и два равноправна ентитета, нико други, а посебно не лажни високи представник Кристијан Шмит, рекао је Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић данас у Сарајеву.

“Грађани Републике Српске, народ Републике Српске, на слободним и демократским изборима бира своје демократске представнике, на првом мјесту предсједника Републике, затим и посланике у Народној скупштини који онда бирају владу, а бирају се и представници Републике Српске на нивоу заједничких институција”, рекао је новинарима Ковачевић, реагујући на Шмитову изјаву “да свако ко има било какав контакт у Бањалуци треба да упозори да треба водити рачуна о потребама грађана, а не да се игра у вези са доношењем одређених законских аката, као што је на примјер Изборни закон”.

Ковачевић је навео да и Шмит треба да буде потпуно сигуран да у том кругу људи има сасвим довољно памети да се доносе праве и адекватне одлуке у корист Републике Српске и свих њених грађана, да се на првом мјесту заштите њихова права и интереси.

“Не требају нам никакви савјети Кристијана Шмита који у БиХ борави без било каквог легитимитета и легалитета, а видим да је изјавио, како каже он, ми градимо БиХ да буде друштво. Ко је он да гради БиХ? БиХ, ако постоји жеља да се она гради, могу да граде искључиво представници три равноправна конститутивне народа и представници два равноправна ентитета, нико други”, нагласио је Ковачевић.

Он додаје да и други могу да помогну уколико ми желимо њихову помоћ, уколико је тражимо и уколико је прихватамо.

“Од Кристијана Шмита нам не треба апсолутно ништа”, закључио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана