Ковачевић: Ако се буде инсистирало на имовини, услиједиће највећа политичка криза

СРНА
Ковачевић: Ако се буде инсистирало на имовини, услиједиће највећа политичка криза

САРАЈЕВО - Делегат у Клубу српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је данас да је неко са стране одредио да питање имовине буде кључан проблем у БиХ и уколико се на томе буде инсистирало БиХ ће доћи у највећу политичку кризу од потписивања Дејтонског споразума.

"Уколико неко буде инсистирао на томе да нешто што је ријешено Уставом БиХ буде сада проблематизовано и нама у Републици Српској отима наше шуме, воде и хидропотенцијале, `Електропривреду` и све оно што јесу наши ресусрси дефинитивно ћемо доћи у највећу политичку кризу икада у БиХ од потписивања мира", рекао је Ковачевић и додао да то није прави пут.

Он је навео да никад брже послије избора није формиран Савјет министара, те указао да је у ранијим изборним циклусима требало много више времена за то, али и да у три изборна циклуса у Федерацији БиХ не могу да формирају Владу.

Ковачевић је навео да постоје добре, позитивне ствари, али да неко други жели да стално постоје проблеми у БиХ.

"Неко константно, првенствено са стране жели да налази теме у БиХ и да константно будемо кризно подручје. Мислимо да то није добро и сматрамо да народи у БиХ треба да почну да се договарају и све да се не дирају ствари који су договорене оног тренутка када смо потписали Устав БиХ", рекао је Ковачевић за БХТ.

Он је истакао да треба искористити добар моментум који постоји у БиХ с обзиром на формиран Савјет министара и усвојен буџет БиХ за ову годину, нагласивши да постоје људи који су спремни да се договарају о неким озбиљним енергетским економским пројекатима.

"То су ствари којима треба да се бавимо", рекао је Ковачевић и додао да би сви заједно у БиХ требало да раде, да се ради у миру, те да Република Српска буде слободна и самостална унутар дејтонске БиХ.

Он је истакао да је и питање имовине ријешено Уставом БиХ и да нема потребе да се о томе договара у Парламентарној скупштини БиХ.

Ковачевић је истакао да се у овом тренутку имовина намеће као кључни проблем у БиХ, те запитао како је Република Српска могла спровести приватизацију предузећа која су некада била друштвена ако то није имовина Српске.

"Ако је нешто ријешено Уставом, нема потребе да се о томе договарате у Парламентарној скупштини", поновио је Ковачевић и додао да у том контексту нису прихватљиве ни изјаве западних дипломата да се питање имовине треба ријешити у Парламентарној скупштини БиХ.

Као један од кључних проблема у БиХ, Ковачевић је навео антиуставно понашање Уставног суда БиХ који доноси одлуке у супротности са Уставом.

Према његовим ријечима, када постоје неслагања између Републике Српске и Федерације БиХ, она се рјешавају споразумом, а представници Српске су вољни да се дође до споразума као што је рађено прије десетак година, али су то странци зауставили не би ли одржали кризу у БиХ.

"Да кажемо да је оно што се налази у Републици Српској њена имовина, а оно што се налази у ФБиХ имовина Федерације и да се договоримо да објекти који су неопходни за функционисање заједничких институција буду имовина БиХ, касарне", навео је Ковачевић за БХТ1.

Одговарајући на питање о могућим блокадама у заједничким институцијама БиХ, Ковачевић је истакао да представници Републике Српске у заједничким институцијама штите интересе њених грађана.

"Некада штитимо њихове интересе зато што гласамо за неке ствари, некада тако што гласамо против, а некада на начин да не учествујемо у раду. То су све опције које имамо на располагању, које нам нико не може одузети, јер смо добили мандат од грађана и то ћемо радити и у наредном периоду", закључио је Ковачевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана