Ковачевић: Ако СДС не смије, ми ћемо

Срна
Ковачевић: Ако СДС не смије, ми ћемо

САРАЈЕВО - Делегати у Клубу српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ упутиће у процедуру законско рјешење које ће да дефинише избор и именовање домаћих судија умјесто страних у Уставном суду БиХ, најавио је делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

"Ми ћемо упутити у парламентарну процедуру закон који ће да регулише избор троје судија које је до сада бирао председник Европског суда за људска права, дакле троје домаћих судија, и једним таквим законским рјешењем, које ће бити у потпуности у складу са Уставом БиХ, покушаћемо да ријешимо тај витални проблем", истакао је Ковачевић.

Он је рекао новинарима у Источном Сарајеву да без рјешења тог питање тешко ће бити рјешавати било која друга.

"Морам да подсјетим и људе у Европској комисији и делегацији Европске уније да је рјешавање питања страних судија, односно њихове замјене домаћим судијама, један од приоритета међу 14 приоритета Европске комисије. То значи да је тешко да можемо правити било какве нове кораке на европском путу и испуњавати неке нове услове док не испунимо тај услов који нам је Европска комисија дала раније", истакао је Ковачевић.

Он је нагласио да је приједлог који ће сада бити упућен у процедуру приједлог који су 2020. године у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ упутили заједно са посланицима из ХДЗ-а, тако да вјерује да су и они остали политички принципијели, да ће бити заједно са Клубом српских делегата на овом задатку и да ће заједно рјешавати питање одласка страних судија, као и борбе за суверенитет БиХ и суверенитет конститутивних народа у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана