Ковач: Избори - посљедња прилика за Србе у Сарајеву

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Сарајево је политички центар БиХ и Федерације БиХ /ФБиХ/, али нажалост и политички центар антисрпске политике, а наредни избори посљедња су прилика за Србе у овом граду, изјавио је данас у Источном Сарајеву предсједник Кантоналног одбора СНСД-а Сарајево Драгомир Ковач.

Ковач је рекао на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву, чији је непосредни повод напад на носиоца листе СНСД-а за Скупштину Кантона Сарајево Душана Шеховца, односно његову кућу на Илиџи, а који се десио прошле седмице један час након поноћи, 21. на 22. јул, да ће ова политичка партија, која се бори за равноправност свог народа, али и других, настојати да и СНСД постане центар политичког дјеловања Срба у ФБиХ.

"Наредни избори су посљедња прилика за Србе у Сарајеву", нагласио је он и додао да је напад на Шеховца, напад на припаднике српског народа, односно на виђеније Србе у ФБиХ који још имају храбрости и одважности да се боре за интересе и свог народа, али и равноправност свих грађана у ФБиХ.

Ковач је указао на чињеницу да о овом нападу није извјештавала ниједна медијска кућа у ФБиХ, као и да је изостала реакција надлежних органа у Кантону Сарајево.

"Нама није стало да у ФБиХ стварамо раздоре и сукобе, стало нам је да стварамо суживот, међутим, с обзиром на демографску слику ФБиХ и свеукупна кретања, на бројност Срба у овом ентитету, а посебно у Сарајеву, сведени смо на статистичку грешку", рекао је он и додао да је то један од разлога што ће кантонални СНСД и убудуће указивати на све ове проблеме.

Према његовим ријечима, ништа није случајно, па ни овај напад и ради се о организованом и системском дјеловању против Срба.

Говорећи о нападу, Шеховац је рекао да је њега и супругу пробудио ватромет, односно 24 ракете које су директно биле уперене на њихову спаваћу собу, као и да су та пиротехничка средства завршила на балкону, дворишту, под кровом куће.

"Тај ватромет је узнемирио све грађане насеља Лужани, једино се није пробудила полиција, чија станица се налази на 300 метара од моје куће", навео је Шеховац.

Он је рекао да је дуго година активиста невладиног сектора, да се цијели живот борио за људска права, развој заједнице и добре међуљудске односе, а да се овај напад десио након што се и политички ангажовао.

Према његовим ријечима, то је опомена неких снага, да се мане тог "Сизифовог посла", који то за Србе јесте у Сарајеву, јер сви раде против њих, посебно оних реинтегрисаних.

Шеховац је појаснио да се све ради да Срби са српске листе не буду изабрани у Скупштину Кантона Сарајево.

"Резултати општих и локалних избора показују да у Сарајеву, у већини општинских вијећа, уопште нема Срба", истакао је он и додао да у Уставу Кантона Сарајево пише да када један народ достигне 80 одсто пописа становништва, не мора се поштовати конститутивност народа.

Према његовим ријечима, СДА је у општинама које су припале ФБиХ Дејтонским споразумом донијела да се не мора поштовати закон о конститутивности народа.

Он је указао и на чињеницу да у сарајевским општинама нема запослених Срба, да су на њихова радна мјеста након смрти запошљавани Бошњаци.

"Српски народ у Сарајеву је понижен у свим областима. На споменицима у Илијашу, Трнову, не могу написати да су жртве рата или да су их убиле бошњачке јединице или појединци, већ се пишу опште формулације попут жртве рата", истакао је Шеховац.

Он је навео да је Сарајево имало шансу да се реинтегрише 1996. године, те да реинтегрише БиХ, али је бошњачка политика те године жељела Сарајево само за себе, али и БиХ.

"То је тренутак када су Бошњаци изгубили шансу да сви имамо нормалну реинтегрисану БиХ, јер су својим понашањем дали право српским и хрватским политичким представницима да траже своје ентитете", поручио је Шеховац.

Говорећи о цензусу који предлаже Кристијан Шмит и измјени Изборног закона, Шеховац и Ковач наглашавају да је њихов став, као и СНСД-а, да се противе било каквом наметању одлука, те да би било неопходно да се створи заштитни механизам за Србе у ФБиХ на принципу пописа из 1991. године.

Према њиховим ријечима, само на тај начин би Срби могли ући у органе извршене и законодавне власти у ФБиХ, јер их је из године у годину све мање и у Сарајеву и цијелој ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана