Ковач: Бошњачки национализам најпогубнији за БиХ

Танјуг
Foto: Архива

ЗАГРЕБ- Бошњачки национализам је најпогубнији данас за БиХ, оцијенио је данас бивши шеф хрватске дипломатије Миро Ковач и изразио очекивање да ће високи међународни представник Кристијан Шмит наметнути измјене изборног закона да би се престало с дискриминацијом Хрвата.

"Надам се да ће господин Шмит схватити да се ради о рушењу дејтонске Босне и Херцеговине и прекинути вишедеценијску дискриминацију Хрвата у БиХ", рекао је Ковач за Радио телевизију Херцег-Босне из Мостара.

Појаснио је да Бошњаци наметањем политичких представника Хрватима руше Дејтонски мировни споразум.

"Данас је највећа опасност за Босну и Херцеговину од бошњачког национализма. Српски национализам је уништио предратну БиХ, а бошњачки национализам руши данашњу БиХ", рекао је Ковач, пренела је Хина.

Говорећи о прошлонедјељним протестима испред ОХР због најављених измјена Изборног закона, Ковач каже да су ти протести против Шмита и Хрвата у БиХ били политички мотивисани и подржани од Исламске заједнице.

Очекује, казао је, да ће Хрватска још снажније, али дипломатски "лупити шаком о сто" како би објаснила кључним силама да се не допушта наставак прегласавања Хрвата и уништавање БиХ.

"Ако се жели спасити оваква БиХ, онда треба приступити измјенама изборног закона. Оно што је праведно и уставом загарантовано и потврђено пресудом Љубић", рекао је Ковач.

Након тродневних масовних протеста испред ОХР прошле седмице против најављеног наметања измена Изборног закона, Шмит је од тога одустао и потврдио само техничке измене поменутог закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана