Ковач: Бошњаци се понашају неуставно

СРНА
Ковач: Бошњаци се понашају неуставно

БАЊАЛУКА - Директор Евроазијског-безбједносног форума Митар Ковач изјавио је Срни да то што још нема дозволе за улазак противпожарног хеликоптера из Србије да гаси пожаре у Републици Српској значи да Бошњаци у заједничких органима БиХ воде великобошњачку, унитаристичку политику и понашају се неуставно, те да би Српска требало да предузме противмјере.

 Једноставно Бошњаци у тим заједничким тијелима воде неку своју политику, унитаристичку или великобошњачку, којом игноришу или мајоризују позиције српског народа и дужности српских представника на нивоу БиХ - оцијенио је Ковач.

Он је указао да се то дешава и у свим фазама и инвестиција и привредног развоја на територији Републике Српске, при чему се не могу донијети одлуке на нивоу заједничких органа БиХ.

- У свим областима живота, дешава се један бојкот, један неуставан, незаконит процес односа бошњачких представника у заједничким органима власти БиХ, инокосно, као да је БиХ њихово власништво и као да не постоји потреба усаглашавања одлука оба ентитета и сва три народа на нивоу БиХ, како је прецизирано самим Дејтонским споразумом - каже Ковач, генерал у пензији.

Он је рекао да се бошњачки политичари у заједничким органима БиХ неуставно понашају, чиме игноришу и позицију и српског кадра и Републике Српске.

- Није једноставно рећи на који начин спријечити ту појаву, али је сигурно да се блокадом одлука или рада на нивоу органа и институција БиХ мора ресетовати тај процес и да се врати цијели процес одлучивања у уставне процедуре. Да се поштују уставне процедуре и Дејтон, не би имали на сцени овакво понашање - рекао је Ковач.

Он је констатовао да та опсједнутост, односно мржња постаје све јача, па чак и у случајевима као што је гашење пожара када постоји пријека потреба и борба са временом у сваком часу је веома битна.

- Видимо осионост, али, она није наступила сада, одавно постоји такав незаконит и неуставан њихов однос у обављању дужности. Мислим да је далеко прије Република Српска требало да предузме различите мјере на нивоу БиХ или да предузме противмјере, како би изазвала потребу да се ресетују ти односи на нивоу радно-заједничких органа - сматра Ковач.

Ковач је напоменио да су и прије резолуције о Сребреници, која је донијета у УН, бошњачки представници политичког Сарајева на одређеним дужностима на нивоу БиХ почели да приватизују мјеста на којима се налазе и да не консултују заједничке органе и одлуке Предсједништва, као заједничког тијела.

- Предсједавајући Председништва БиХ, који је у тренутном мандату, понашао се као предсједник БиХ, као да је уведен предсједнички систем. Слично се понашају и министри из реда Бошњака надлежни за поједине ресоре, тако да не консултују уопште одлуке Предсједништва, него инокосно поступају, посебно у домену спољних послова - упозорио је Ковач.

Отуда, истакао је Ковач, и ови проблеми у вези са ангажовање хеликоптера из Србије за гашење пожара у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана