Кострешевић: Полиција Српске равноправан партнер Европолу

Срна
Кострешевић: Полиција Српске равноправан партнер Европолу

БАЊАЛУКА - Директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић поручио је у интервјуу Срни да нема илузију да ће борба против криминала и корупције икада стати, због чега је битно да уз предан и професионалан рад прате трендове, сарађују са колегама из региона и свијета и обучавају се у складу са новим технологијама.

Кострешевић је истакао да је сарадња од изузетног значаја за успјешан полицијски рад, те подсјетио да су се полицијски службеници Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске од 2021. године наметнули као равноправан партнер Европола у акцијама усмјереним на борбу против организованог криминала и разбијања организованих криминалних група.

-У 13 оперативних акција које смо спровели захваљујући сарадњи са Европолом и комуникацији која нам је уступљена из „Скај“ апликације, уз подршку тужилаштва, лоцирали смо и криминалистички обрадили 279 лица. Ријеч је о лицима која су починила најтежа кривична дјела – од плаћених убица, трговцима дрогом и оружјем, дилерима и осталим - рекао је Кострешевић, који је недавно поново именован за директора Полиције Српске.

Он је нагласио да је у претходном мандату испуњено доста онога што је себи зацртао, те да до таквих резултата није било лако доћи.

-Јавност је свједок да су у више наврата појединци покушали да криминализују и мене лично. Али, нека им... - рекао је Кострешевић.

Према његовим ријечима, постигнути резултати, признање Европола, Златни знак полиције Словеније и остала признања говоре не само о њему и његовом раду, већ и о свим припадницима полиције који часно и поштено раде свој посао.

-Говоре да смо на правом путу. Поносан сам што сам међу људима који су у МУП Српске вратили образовни циклус и поново формирали Средњу школу унутрашњих послова која ускоро почиње да школује другу генерацију ученика - истакао је Кострешевић.

Он је оцијенио да је то једини исправан начин да граде квалитетну будућност Полиције Републике Српске, јер није само ствар наставка традиције полицијског образовања у Средњој школи унутрашњих послова, већ и добијања квалитетног кадра који ће једног дана руководити полицијом.

Кострешевић је навео да МУП већ годинама, уз подршку Владе и предсједника Републике Српске, ради на јачању капацитета с циљем ефикаснијег рада полицијских службеника и одржавања повољног стања безбједности и одговора на потенцијалне безбједносне изазове.

Бројни пројекти су урађени, од опремања опште полиције, припадника Специјалне антитерористичке јединице (САЈ), Жандармерије, повећања примања припадника САЈ-а и полицијских службеника са средњом, вишом и високом стручном спремом - нагалсио је Кострешевић.

Додао је да су набављена и оклопна возила - “деспот”, “вихор”, хеликоптери, нова возила неопходна за рад полиције на терену, као и остала опрема која је полицији потребна да би брзо и ефикасно дјеловала.

Кострешевић је истакао да на овоме неће стати, јер нова опрема и технологије, модернизација рада и изгледа полицијског службеника, било да је ријеч о редовној полицији, Специјалној антитерористичкој јединици или Жандармерији, су предуслов за ефикасан рад и успјешне резултате на пољу безбједности.

-То се нарочито односи на мобилност наших високооперативних јединица – САЈ-а и Жандармерије које у сваком тренутку морају бити спремне за извршење сложених послова и задатака у циљу заштите грађана и Републике Српске - рекао је Кострешевић.

Нагласио је да министар унутрашњих послова Синиша Каран и он инсистирају на сегменту сталних обука и стручног усавршавања припадника МУП-а, јер је значајно да прате свјетске трендове да би могли одговорити на сваки безбједносни изазов.

Кострешевић је констатовао да Полиција Републике Српске има добар рејтинг и сарадњу са земљама у окружењу и Европи.

.Сарадња са полицијским агенцијама у БиХ је задовољавајућа, али увијек може бити боља. Ту бих посебно издвојио сарадњу са Србијом, који су нам партнер не само у заједничким истрагама, већ и специјалистичким обукама и размјени искуства. За нас је јако значајно што је коначно почела да ради Заједничка контакт тачка са Европолом, чиме се постиже бржа, сигурнија и ефикаснија размјена података и информација, а за рад полиције то је кључно - нагласио је Кострешевић.

Директор Полиције Српске поручио је да припадници МУП-а свакодневно прате дешавања на глобалном нивоу.

-Сваки теористички напад у свијету је звоно за узбуну, за сваку земљу, јер не треба имати илузију да се то не може десити било гдје. Из тих разлога смо у више наврата, само ове године, подизали мјере обезбјеђења у Републици Српској јер је, нажалост, често ближа веза лица која су повезана са теористичким активностима, без обзира о којем дјелу свијета се ради, но што се то може претпоставити - нагласио је Кострешевић.

Када је ријеч о мигрантима, он је навео да Република Српска нема проблем и МУП се у протеклим годинама ефикасно носио са проблемом и посљедицама мигрантске кризе.

-Настојаћемо да тако буде и у наредном периоду, а све у складу са закључцима Владе Српске. Полиција Српске у континуитету пружа помоћ Граничној полицији БиХ у заштити источне границе од уласка илегалних миграната - закључио је Кострешевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана