Кошарац: Српска је увијек за мир и стабилност

Срна
Кошарац: Српска је увијек за мир и стабилност

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошараца истакао је да је Република Српска увијек за мир и стабилност, што је њено трајно опредјељење и примарни циљ.

Кошарац је указао да је Српска настала у миру 9. јануара 1992. године у Сарајеву, одлуком тадашње Скупштине српског народа у БиХ и да историјске чињенице свједоче да су српски народ, Република Српска, њено политичко и војно руководство, били за постизање мира у свим преговорима током рата.

-Сјећамо се Венс-Овеновог плана, Кутиљеровог плана и слично. Увијек смо за мир - написао је Кошарац на “Инстаграму”.

Нагласио је да је српски народ конститутиван и користи право конститутивног народа да на демократски начин доноси одлуке о својој судбини, о томе гдје и у каквој држави жели да живи.

Према његовим ријечима, то право загарантовано је свим међународним конвенцијама.

-О рату данас причају исти међународни играчи као деведесетих година. Амерички предсједник тако помиње могућу кризу у земљама западног Балкана. Ко ће је произвести?! Зашто има потребу да свјесно обмањује јавности и користи хушкачку реторику? - упитао је Кошарац.

Нагласио је да једини који овдје производе нестабилности су управо представници западних амбасада, попут америчког амбасадора Мајкла Марфија, који желе моделирати рјешења мимо Устава и Дејтонског споразума.

-Они подржавају дјеловање нелегитимног (Кристијана) Шмита, унитаризацију, наметање закона, моделирање изборне воље, одузимање уставних надлежности, праксе у којима један народ бира другом народу политичке представнике... - указао је Кошарац.

Кошарац истиче да они бацају прашину у очи причама о сукобима, рату и нестабилности, а стварна намјера је да прикрију и/или оправдају своје лоше намјере према Републици Српској.

-Срби нису никакав побуњенички народ, нити народ који жели сукоб и рат. Понављам, увијек смо за мир и уставна рјешења, унутрашњи договор два ентитета и три конститутивна народа у дејтонској БиХ, без уплитања странаца и њихових квазидемократских рјешења - навео је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана