Кошарац: Закон о гасу на нивоу БиХ неће бити усвојен

СРНА
Кошарац: Закон о гасу на нивоу БиХ неће бити усвојен

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је препорука бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића о изради и усвајању закона о гасу БиХ апсолутно неприхватљива и представља груби напад на уставне наглежности Републике Српске.

"Нећу подржати такав приједлог, јер представља груби напад на уставне надлежности Републике Српске. Закон о гасу на нивоу БиХ неће бити усвојен јер је то питање у примарној уставној надлежности ентитета", поручио је Кошарац у изјави за Срну.

Он је подсјетио да је Република Српска у легислативном смислу испунила све порепоруке Енергетске заједнице, за разлику од Федерације БиХ /ФБиХ/ која до данас није усвојила потребне законе.

"Република Српска је донијела закон о гасу, електричној енергији и обновљивим изворима енергије и сва ова законска рјешења имају подршку Енергетске заједнице. Ова чињеница истицана је у сваком разговору који сам водио са представницима Енергетске заједнице. Проблем је у ФБиХ", нагласио је Кошарац.

Он је подсјетио да Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара интензиво ради на усаглашавању и координацији са ресорним министарствима из Републике Српске и ФБиХ на изради текста закона о регулатору електричне енергије и природног гаса.

"Ниједно рјешење неће бити упућено у процедуру без сагласности институција Републике Српске. Активно сарађујемо на том питању, уважавајући уставне надлежности. Вјерујем да ћемо у коначници доћи до рјешења којим ћемо испоштовати европске директиве", навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, бошњачком члану Предсједништва БиХ треба да буде јасно да неће проћи нови покушаји одузимања надлежности Републици Српској кроз усвајање закона о гасу на нивоу БиХ, којим се предвиђа формирање регулатора за гас на нивоу БиХ и укидање ентитетских регулатора.

"То је класични популистички приједлог за који се унапријед зна да неће добити подршку институција Републике Српске и њених представника на заједничком нивоу. Мој став је да неозбиљно предлагати таква рјешења, јер су то методе узалудних покушаја", поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, Бећировићу би било боље да енергију усмјери на потписивање међународног споразума са Србијом о изградњи гасне источне интерконекције, јер је ријеч о конкретном пројекту који ће допринијети дугорочном и поузданом снабдијевању гасом, али и бржем економском развоју, побољшању стандарда и квалитета живота, као и заштити животне средине.

"Цијенећи значај диверзификације и обезбјеђивања више извора снабдијевања гасом, сви нивои власти у БиХ треба приоритетно да подрже изградњу источне интерконекције, која ће имати кључну улогу за дугорочну енергетску стабилност и значити повећање сигурности снабдијевања потрошача природним гасом", истакао је Кошарац.

Он је истакао да институције Републике Српске воде одговорну политику када је у питању енергетски сектор, што је видљиво, између осталог, кроз планирање и подршку стратешким пројектима, али и кроз спремност на сарадњу са земљама регије у области енергетике.

"Стога посебно подржавам приједлог о формирању заједничке енергетске заједнице Републике Српске, Србије и Мађарске, коју су иницирали предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Мађарске Виктор Орбан", рекао је Кошарац.

Он је навео да је ријеч о озбиљном, дугорочном и стратешки важном пројекту, посебно у времену глобалне кризе, који подразумијева заједничу производњу електричне енергије и размењивање вишкова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана