Кошарац: Забранити извоз пелета до 31. марта наредне године

Срна
Кошарац: Забранити извоз пелета до 31. марта наредне године

САРАЈЕВО - Потребно је забранити извоз пелета из БиХ на дужи период, према процјенама до 31. марта наредне године, констатовано је данас на састанку министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца са представницима надлежних ентитетских министарстава и привредних комора.

На састанку у Сарајеву разговарано је о могућности продужења Одлуке о привременој забрани извоза одређених шумских дрвених сортимената и производа од дрвета, те констатовано да је, као дугорочно рјешење, неопходно размотрити трајну мјеру забране извоза обловине ради омогућавања довољне количине сировине за домаћи дрвопрерађивачки сектор, док би привремена мјера забране извоза била на снази до 31. марта 2023. године.

"Напори надлежних ентитетских институција, Министарства спољне трговине и економских односа и Савјета министара иду у правцу да се продужи забрана извоза пелета и да његова цијена буде приступачна за све грађане. Нажалост, свједоци смо да произвођача пелета имају игнорантски однос, односно да не показују социјалну одговорност према становништву у Републици Српској и Федерацији БиХ" поручио је Кошарац.

Он је у вези са тим подржао опредјељење надлежних ентитетских институција да у наредном периоду дефинишу мјеру за утврђивање марже или максималне цијене пелета за домаћу употребу.

Када је ријеч о огревном дрвету, саговорници су усагласили да је потребно наставити извоз, имајући у виду евидентиране залихе у Републици Српској и ФБиХ.

"Информисан сам да код извозника огревног дрвета из Републике Српске постоји спремност да се отворе четири пункта у Бањалуци, Добоју, Бијељини и Источном Сарајеву за пласман огревног дрвета на домаће тржиште и то по цијенама које су у нивоу прошлогодишњих" навео је Кошарац.

На састанку је констатовано да је потребно омогућити и извоз брикета, будући да је домаће тржиште снабдјевено довољним количинама и да тренутно постоји око 15.000 тона брикета на залихама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана