Кошарац: Враћен новац за хеликоптере, тражиће се одговорност Хелеза и других

Срна
Кошарац: Враћен новац за хеликоптере, тражиће се одговорност Хелеза и других

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је у буџетску резерву враћен новац пребачен за набавку неборбених хеликоптера, али да ће се тражити одговорност министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза и других који су у томе учествовали.

Кошарац је навео да је новац враћен на иницијативу замјеника министра финансија, као и да то не амнестира ниједног појединца од одговорности.

"Овдје треба утврђивати и дисциплинску одгорност државних службеника који су у Министарству финансија без адекватне посебне одлуке Савјета министара извршили трансфер", истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, тражиће се кривична одговорност Хелеза, који је на незаконит начин тражио од Министарства финансија и трезора у Савјету министара трансфер новца без посебне одлуке Савјета министара, као и политичка одговорност свих који су учестовавали у овој незаконитој радњи.

"Сигурно ћемо наћи адекватне приједлоге мјера када су у питању дисциплински и кривични поступци, али исто тако када је у питању одговорност из политичког контекста", рекао је Кошарац новинарима.

Он је истакао да овај случај не представља преседан, јер у институцијама БиХ увијек постоји тенденција да се нешто уради "испод радара", те да по правилу институције БиХ својим дјеловањем потврђују да су у функцији интереса странаца или политичких структура које желе унитаризацију БиХ и увијек покушавају да донесу одлуке у супротности са интересима Републике Српске.

Кошарац је захвалио представницима Републике Српске у заједничким институцијама БиХ на препознавању кретања и ангажмана сваког појединца у трансферу новца између министарстава финансија и одбране у Савјету министара који су дали добринос да се новац пребаци Министарству одбране на незаконит начин.

Он је указао да постоји потпуни неред када је у питању буџетска резерва, што је рекао и на сједници Савјета министара јер постоји много захтјева за помоћ, као и неадкватна аргументација једног дијела Савјета министара који каже да су ентитети имали планирана средства за ванредне околности.

"Ко је планирао афричку кугу свиња, земљотрес, поплаве? Мислим да заједнички ниво треба да покаже сензибилитет и подршку институцијама ентитета у оваквим ванредним околностима", нагласио је Кошарац.

Он је апеловао и на једну врсту разумијевања јер заједнички ниво треба одговорити људима у Семберији, који су преко ноћи остали без средстава за рад, због чега ће инсистирати да институције БиХ дају допринос издвајањем средстава из буџетске резерве.

"Људима је уништено по 300 или 500 свиња, имамо озбиљне друштвено-социјалне и друге поремећаје у тим породицама и нећу одустати од тога да из буџетске резерве тражимо средства за санирање штета које су настале усљед афричке куге свиња", истакао је Кошарац и додао да се не могу предвидјети дешавања до краја године, као и да морају постојати финансијска средства за помоћ грађанима, ентитетима и кантонима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана