Кошарац: Важно омогућити нова тржишта винарима

СРНА
Кошарац: Важно омогућити нова тржишта винарима

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да је важно омогућити нова тржишта домаћим винарима, попут Руске Федерације и Кине, како не би били потпуно зависни од тржишта ЕУ.

Осим тржишта ЕУ, каже Кошарац, запажен је извоз и у земље Цефте, али постоји потреба за обезбјеђивањем нових тржишта за пласман вина.

- Значајно је да омогућимо и ту врсту алтернативних тржишта како не бисмо били потпуно зависни од тржишта ЕУ. Значајно је да извозимо вино и у Руску Федерацију, Кину и на нека друга тржишта која су заинтересована за производе из Српске и ФБиХ - рекао је Кошарац новинарима у Мостару, гдје је обишао фестивал "Вински путеви Херцеговине".

Кошарац је истакао да је неопходно и обезбиједити могућност даљег пласмана домаћих производа у земље ЕУ, те најавио да ће у сарадњи са ентитетским структурама бити донесен закон о организацији тржишта вина и правилници како би винари из Републике Српске и Федерације БиХ и након 2024. године могли да наставе са извозом у земље ЕУ.

Он је оцијенио да су домаћи произвођачи марљивим радом савладали све стандарде како би винска производња у Српској и ФБиХ била запажена и испуњавају стандарде како би се нашли на тржиштима ЕУ и других дијелова свијета.

- Треба истаћи велике напоре не само наших произвођача, него и институција Српске и ФБиХ које дају допринос производњи грожђа, односно вина - рекао је Кошарац.

Он је истакао да БиХ има 81 произвођача вина који производе око 17 милиона литара вина.

- Виногради се простиру на 3.700-3.800 хектара земљишта. Доминантна вина су блатина и жилавка, али имамо и друга искуства која можемо искористити у неким другим сортама како би се етаблирали на свјетским тржиштима - рекао је Кошарац.

Он је навео да Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара поштује све напоре које предузима Спољнотрговинска комора у промоцији винске производње у БиХ.

- Имамо јако добру комуникацију са Спољнотрговинском комором и Асоцијацијом винара и очекујемо да ћемо у народном периоду заједнички радити на имплементацији наших обавеза, а то је да дефинишемо још неколико правилника који ће по усвајању омогућити нашим винарима да наставе своје извозне активности према земљама ЕУ - рекао је Кошарац.

Спољнотрговинска комора БиХ организовала је данас у Мостару фестивал "Вински путеви Херцеговине" с циљем промоције винске културе и туристичке понуде Херцеговине на којем ће се представити двадесетак излагача.

На фестивалу ће се представити хотели, туроператери, ресторани и винарије, а цјелодневни програм укључује курсеве, панеле и радионице са нагласком на потенцијал винског туризма и повезивање винске индустрије са другим гранама туризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана