Кошарац: Усвајање источне интерконекције или блокада пројеката за ФБиХ

Срна
Кошарац: Усвајање источне интерконекције или блокада пројеката за ФБиХ

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету минитара Сташа Кошарац изјавио је да Савјет министара на првој наредној сједници мора приоритетно усвојити приједлог за закључивање међународног споразума са Србијом о изградњи гасне источне интерконекције, те поручио да ће на евентуалне блокаде из ФБиХ бити одговорено реципрочном мјером.

"Уколико до четвртка /23. фебруара/ гасна источна интерконекција не буде уврштена на дневни ред Савјета министара, мој став је да сједница уопште не треба да буде одржана. Сматрам да не треба одлучивати о било којем питању док не отворимо простор за потписивање споразума који ће омогућити изградњу источне интерконекције", поручио је Кошарац.

Ако изостане давање сагласности за изградњу гасне источне интерконекције, као једног од стратешких пројеката у Републици Српској, он је упозорио да ће то негативно утицати на реализацију других пројеката у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Кошарац је истакао да ће на блокаде из ФБиХ бити одговорено реципрочном мјером, саопштено је из ресорног министарства.

"Конкретно, ако Савјет министара у четвртак не уврсти и не усвоји тачку која се односи на изградњу источне интерконекције, као ресорни министар нећу дати сагласност на пројекте које је ФБиХ кандидовала за суфинансирање инвестиционих пројеката, као и пројеката техничке помоћи у оквиру Инвестиционог оквира за западни Балкан", навео је Кошарац.

Он је прецизирао да је ријеч о укупно девет пројеката за ФБиХ, од којих је седам из области енергетике, а два из области заштите животне средине.

"Ми нисмо за опструкцију и спречавање развоја Федерације БиХ, али нећемо дозволити да било ко блокира стратешке пројекте у Републици Српској. Инсистирамо на фер и избалансираном приступу када је у питању реализација пројеката и тога морају бити свјесни партнери из ФБиХ", поручио је Кошарац.

Он је напоменуо да је Министарство спољне трговине и економских односа у сарадњи и пуној координацији са надлежним министарством из Републике Српске припремило нацрт приједлога за закључивање међународног споразума са Србијом о изградњи гасне источне интерконекције.

"Урадили смо свој дио посла, припремили потребну документацију и мишљења надлежних институција, те у складу са процедурама, још у прошлој години упутили нацрт приједлога на усвајање Савјету министара", навео је Кошарац.

Он је рекао да је Министарство спољне трговине и економских односа додатно слало мноштво ургенција, како претходном, тако и актуелном сазиву Савјета министара, да би ова тачка била уврштена на дневни ред сједнице.

"Изградња источне интерконекције је наш приоритет, јер је ријеч о пројекту који ће за резултат имати повећање безбједности снабдијевања потрошача природним гасом и обезбиједити дугорочну енергетску стабилност у Републици Српској. То је пројекат који ће допринијети бржем економском развоју, побољшању стандарда и квалитета живота, као и заштити животне средине. Потпуно је несхватљиво, нелогично и недопустиво да се било ко противи његовој реализацији", закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана