Кошарац: Уставни суд БиХ одавно није кредибилна институција

СРНА
Кошарац: Уставни суд БиХ одавно није кредибилна институција

САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ одавно није кредибилна институција с обзиром на то да су у досадашњој пракси троје страних и двоје бошњачких судија доносили штетне одлуке за Републику Српску, попут оне о неуставности 9. јануара, Дана Републике Српске, изјавио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

Он је оцијенио да је Уставни суд БиХ у рукама оних који не желе добро Републици Српској.

"Чињеница да данас у Уставном суд БиХ ради шест од девет судија, односно да не постоји ниједан српски судија, као и да један судија из реда хрватског народа још није именован, доказ је потпуног делегитимисања и додатног урушавања ове правосудне институције. Ако заиста мисле да могу без Срба и Хрвата у Уставном суду, онда је то потпуни нестанак БиХ", констатовао је Кошарац.

Потпуно је јасно, додао је, да је Република Српска у праву када тврди да је политичко управљање Уставним судом од стране страних и бошњачких судија реметилачки фактор, што је довело до тога да Уставни суд БиХ постане потпуно некредибилна институција.

"С правом постављамо питање да ли уопште Уставни суд БиХ постоји, будући да не може да функционише нити у Малом, нити у Великом вијећу", навео је на "Инстаграму" Кошарац који је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Крајње је вријеме, истакао је Кошарац, да федералне структуре схвате да је неопходно што хитније и без одгађања усвојити закон о Уставном суду БиХ и закон о престанку важења мандата страних судија.

"На томе Република Српска одавно инсистира, јер је то једини могући начин да се врати кредибилитет Уставног суда БиХ. Ови закони, такође, произилизе из 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије", напоменуо је он.

Кошарац, који је и члан Главног одбора СНСД-а, истиче да је бесмислено да Република Српска предлаже нове судије у Уставни суд БиХ без усвајања закона.

"Зашто бисмо ми бирали нове судије Уставног суда БиХ из Републике Српске ако ће се наставити са одлучивањем са странцима у њему, а одлуке у правилу усвајати на штету Српске?", упитао је он.

Кошарац је указао да то није никаква блокада из Републике Српске, већ врло јасан и дефинисан став.

"Једина смо земља на свијету која нема закон о Уставном суду БиХ и у којој странци одлучују у овој институцији. То је апсолутно неприхватљиво", поручио је Кошарац.

Он је подсјетио да је Република Српска предложила два модела рјешења, али одговора из Федерације БиХ /ФБиХ/ још нема.

"Због тога позивам партнере из ФБиХ да се уозбиље и да што хитније усвојимо закон о Уставном суду БиХ и закон о престанку важења мандата страних судија", поручио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана