Кошарац: Упућен захтјев министарствима да одобре ангажман хеликоптера МУП-а Србије

Срна
Кошарац: Упућен захтјев министарствима да одобре ангажман хеликоптера МУП-а Србије

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац затражио је данас од министарстава иностраних послова, транспорта и комуникација и одбране у Савјету министара да поступе у складу са својим недлежностима како би у најкраћем року и без одгађања био одобрен ангажман хеликоптера МУП-а Србије који би помогао у гашењу евентуалних пожара.

Кошарац је упутио захтјев након информације о неопходности редовног сервисирања хеликоптера Хеликоптерског сервиса Републике Српске због свакодневних активности и дјеловања на пожариштима на подручју Херцеговине у протеклом периоду.

Кошарац је указао да је евидентно да су у посљедњем периоду уложени надљудски напори у гашењу пожара на подручју Херцеговине, што је резултирало оптерећењем капацитета Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

- Ангажман хеликоптера МУП-а Србије био би од пресудне важности за помоћ у спречавању угрожености људских живота, гашењу потенцијално нових пожара, као и санирању евентуалне материјалне штете - истакао је Кошарац.

Он је подсјетио да Хеликоптерски сервис Републике Српске стоји на располагању грађанима Републике Српске и ФБиХ, те да овај сервис пружа помоћ и подршку у свим потребним ситуацијама, попут елементарних непогода и хитног медицинског транспорта.

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић апеловао је раније да Министарство иностраних послова одобри захтјев Србије за слање хеликоптера у БиХ или ће, у супротном, сносити одговорност за било какво угрожавање материјалних добара или људи у случају пожара.

У наредних седам до десет дана хеликоптер Хеликоптерског сервиса мора на редовни сервис због превеликог оптерећења и чињенице да је претходних дана бацио 140 тона воде на подручју општине Љубиње гдје је, између осталог, угашен пожар на линији разграничења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана