Кошарац: Учешће на БРИКС-у је историјски дипломатски успјех предсједника Додика

Срна
Кошарац: Учешће на БРИКС-у је историјски дипломатски успјех предсједника Додика

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је за Срну да је учешће на предстојећем Самиту БРИКС-а огромно признање Републици Српској и политици предсједника Милорада Додика и нагласио да се са правом и поносом може рећи да је ово историјски дипломатски успјех предсједника Додика, који има врло озбиљан политички и економски значај.

Кошарац је нагласио да БРИКС као асоцијација равноправних земаља чланица заговара исте вриједности као Република Српска - поштовање слободе и суверенитета земаља, међународног права, глобалног мира и међусобне сарадње на политичком и економском плану.

Он је констатовао да је Српска на Самиту у Казању заиста на правом мјесту, јер БРИКС ствара праведнији и демократичнији међународни поредак заснован на међународном праву и принципима Повеље УН.

"Стога је ово изузетно важна прилика да се на глобалном нивоу понови став Српске и потврди исправност њених политика када је у питању поштовање међународног права и Дејтонског споразума, суверенитета и унутрашњег уређења, без мијешања странаца у унутрашња питања у БиХ, а посебно без страног интервенционизма", истакао је Кошарац.

Такође, указао је он, Самит БРИКС-а је од немјерљивог значаја за потврду суверенитета Републике Српске и њене видљивости и препознатљивости у глобалним оквирима.

"У прилог томе говори сама чињеница да наша делегација предвођена предсједником Додиком учествује као посматрач на тродневном самиту у Казању, који ће окупити 14 свјетских лидера и делегације десетине свјетских земаља", рекао је Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Што се тиче економског значаја БРИКС-а, навео је Кошарац за Срну, резултати су неоспорни и изузетно мјерљиви.

"Земље БРИКС-а су међу 10 највећих земаља свијета по броју становника, обиму ресурса, површини и БДП-у. Више од 30 земаља из различитих региона и континената изразило је заинтересованост за придруживање или партнерство са БРИКС-ом", рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, званични подаци кажу да је БРИКС већ надмашио Г7, групу од седам најразвијенијих земаља, по паритету куповне моћи.

"БРИКС производи 35,6 одсто свјетског БДП-а, док Г7 производи 30,3 одсто. Укупна тежина земаља БРИКС-а у свјетској привреди износи 58,9 трилиона долара", нагласио је Кошарац и додао да је у овој асоцијацији 45 одсто свјетског становништва, односно 3,6 милијарди људи.

Он је рекао да је БРИКС дом највећих свјетских минералних ресурса и главни покретач развоја реалне економије. "У БРИКС-у је више од 40 одсто свјетског капацитета добијања нафте, као и четвртина свјетског извоза робе, три четвртине свјетског вађења и коришћења угља, те 40 одсто природног гаса", прецизирао је Кошарац.

Учешћем на Самиту БРИКС—а, истакао је он, Република Српска потврђује да жели бити дио новог међународног поретка, који отвара огромне политичке и економске могућности и сарадњу на равноправним основама, која ојачава мир, стабилност и просперитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана