Кошарац: Крше се људска права, затражићемо подршку Аустрије и Њемачке

СРНА
Кошарац: Крше се људска права, затражићемо подршку Аустрије и Њемачке

НОВИ ГРАД - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас да се у случају Трговске горе, локације на којој Хрватска планира да складишти радиоактвни отпад, крше људска права и слободе и да БиХ, као потписница Европске конвенције за заштиту људских права и слобода, има елементе и права да заштити своје грађане.

Кошарац је након састанка у Новом Граду рекао да је затражена потпуна мобилност Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара како би се на адекватан начин, кроз имплементацији правне статегије коју је усвојио Савјет министара, заштитила људска права и слободе грађана Републике Српске и БиХ.

"Од тога нећемо одустати. Цијеним да је значајно да кроз имплементацију правне статегије укључимо Министарство за људска права и избјеглице и ми ћемо за 15 дана направити званичну агенду наших поступања како би указали да се крши Европска конвенција о заштити људских права и слобода и на примјеру Трговске горе", рекао је Кошарац.

Он каже да су видљиви напори институција Републике Српске и БиХ због чињенице да је Хрватска ангажовала међународну правну агенцију.

"Ми смо свјесни да је агрументација на нашој страни. Прихватили смо закључак Координационог тијела да и БиХ затражи међународну правну канцеларију. Ми ћемо то у будућем времену заједнички са владама и ентитете и Савјета министара дефинисати структуру и буџет", каже Кошарац.

Прерма његовим ријечима, БиХ има партнера у Србији, Мађарској и Словенији на начин да покушава да обезбиједи подршку у спречавању Хрватске у њеној намјери.

Кошарац каже да то није довољно и да ће бити затражена подршка Аустрије и Њемачке.

"У наредном периоду ћемо разматрати и безбједносни аспсект. Овдје очито постоји доста безбједносних изазова, а ми смо дужни да заштитимо људе из Републике Српске и БиХ, што ће у наредном периоду бити тема надлежних са нивоа Републике Српске и БиХ", навео је Кошарац.

Осим Кошарца састанку су присуствали и министар за људска права и избјеглице Севлид Хуртић, министар просторног уређења, грађевинсрства и еклогије Републике Српске Бојан Випотник, те представници локалних заједница Нови Град, Приједор, Костајница и Козарска Дубица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана